PDA

Tüm Versiyonu Göster : Efendi-Beyaz Türklerin Büyük Sırrı

ÇeTiN
21-08-07, 17:41
arkadaşlar mutlaka okumanızı tavsiye ediyorum.Osmanlının son yıllarıyla Cumhuriyetimizin yakın tarihini bir roman akıcılığıyla anlatılmış.

1875 yılında başlıyor hikâyemiz. Bir ailenin hikâyesi bu. Ama ardında bir ülke gizli bu hikâyenin. Soner Yalçın, 'Efendi' adlı yeni çalışmasında, bir ailenin köklerini araştırıyor, bunu yaparken de Türkiye’nin geçmişindeki gizleri ortaya çıkarıyor ister istemez. Çünkü bu ailenin de gizleri var.

Evliyazadeler İzmir’in seçkin ailelerinden. Kitap onların soyağacıyla başlıyor. Ailenin üyeleri bu ülkenin kaderini belirlemiş insanlar çoğunlukla. İçlerinde siyaset adamları da var, futbolcu da, güzellik kraliçesi de, yazar da... Evliyazadelerin soyağacı Dr. Nâzım, Fatin Rüştü Zorlu ve Adnan Menderes’e kadar uzanıyor. Hikâyenin en önemli kısımlarından biri de bu zaten. 'Efendi'yi okurken Türkiye’nin farklı bir yüzüne tanık olacak, gizli kalmış gerçekleriyle yüzleşeceksiniz. Yalçın’ın araştırması, tarihin derinlerine inmek, gündemde olan konulara bir de tarihin gözünden bakmak için kaçırılmaz bir fırsat. Üstelik bir roman akıcılığında.

kitabın arka kapağından

Sizin hiç idam edilmiş akrabanız var mı?
Onların var! Hem de üç kişi!

Sizin akıl hastası akrabınız var mı? Peki intihar eden akrabanız?
Onların var! Hem de sayıları şaşırtacak kadar çok!

Sizin başbakanlık yapmış akrabanız var mı?
Onların var, hem de on yıl!

Milletvekilliği, belediye başkanlığı yapmış siyaset adamı akrabalarınız var mı?
Onların var, sayıları yirmiye yakın!

Avrupa güzeli, futbolcu, şarkıcı, yazar, diplomat akrabalarınız var mı?
Onların var!

Sizin, büyük amcası Gazi Osman Paşa için yazılan kahramanlık marşıyla, yüz yıl sonra darağacına gönderilen Dışişleri bakanı akrabanız var mı?
Onların var!

Sizin Galatasaray ve Fenerbahçe kulüplerine başkanlık etmiş akrabalarınız var mı?
Onların var!

Sizin Mustafa Kemal''in huzurunda evlenen akrabanız var mı ya da Osmanlı Sarayı''na damat olan akrabanız?
Onların var!

Adı, İzmir Suikastı''na karıştığı için idam edilen akrabanız var mı?
Onların var!...

Onlar yüz yıl hep göz önünde oldular. Ama bir sırlarını hep saklı tuttular...
İzmirli Evliyazade Ailesi''nin Sırrı Neydi?</I></B>

erdalonal
21-08-07, 17:45
kitap uzuan zaman oldu çıkalı ama okumayanlara bende tavsiye ederim.

-LasT OttomaN-
21-08-07, 17:49
helal baba hemen paylasmıssın kitabı :D

ÇeTiN
21-08-07, 17:50
evet kitabın çıkalı uzun zaman oldu. Forumda göremeyince eklemek istedim.Çünkü tarihimizle ilgilenen herkesin okuması gereken bir kitap diye düşünüyorum

Deniz.
21-08-07, 18:14
Kitapta Atatürk için masondu demeye getirmişler. Kurdukları bağlantı da Latife hanımın ailesi. Kaynakları ne? Filanca filanca lisede okumuş, dedesi de filanca mezarlıkta yatıyormuş. O lise ne lisesi. Kripto Yahudi. O mezar ne mezarı. Kripto Yahudi. Neymiş kripto Yahudi? Selanik dönmeleri, Sevi'nin takipçileri, Sabetaylar olarak da bilinen grup. Kitabın yazarları Atatürk, sabetaycıydı lafını açıkça iddia edemiyorlar. Ama bu yönde sayısız ima var. Aynı şekilde Adnan Menderes ve Celal Bayar'da da aynı yolu izliyorlar. Bu adamlar kripto Yahudidir diyemiyorlar ama, öyle olmaları kuvvetle muhtemeldir diyorlar. Başta da dediğim gibi, kaynakları ne? Filanca Mevlevi dergahına sızma olmuştur, onlar da o dergahtan. Filanca liseden eğitim almışlar, onlar da onlardan. Dedeleri filanca mezarda yatıyor, onlar da onlardan. Sosyal bilimlerde, bu tip formülasyonlar yemez. Kitap beni sarmadı. Tabii Doğan Yayıncılıktan çıkınca, Kurtlar Vadisi gibi cemaatçi dizilerde reklamı yapılınca, millet ciddiye alıyor. Eleştirel yaklaşmanız temennisiyle.

Bu yazarların kullandığı temel metod şu. İnkar gelinemez bir gerçek buluyorlar. Ve olayların akış örgüsünü bu mutlak gerçek üstüne kuruyorlar. Bay Pipo'da da aynı metodu izlemişlerdi. Ana tema, Türk istihbaratının yabancıların denetimine geçmesiydi. Buna itiraz eden yok. Tüm hikayeyi bu dokunun üstüne yerleştirince, problem de yok. Bol bol da ünlü adı serpiştir içine. Magazin dibine kadar. Ki reklam olsun. Yav Bay Pipo'da Emel Sayın'ın ne işi var? Hayret bişi yaa. Hiram Abas'ın kitabını yazacaksan yaz. Yazma diyen yok.

Ben tutmuyorum bu adamları. Karanlık yazarlar, karanlık bağlantılar, karanlık bilgiler. Atatürk için Yahudidir demeye getirmek ne demek yaa. Teres bunlar.

Sabetaycılarmış. Akıllı olun Türk halkı. Önünüze görünmez düşmanlar koyuyorlar. Bir ulusu buydurmanın 1 numaralı yoludur. Görünmez düşmanlar. Bu millet başına gelen her felaketin ardında mason parmağı ararsa, hiçbir yere varamaz. Kaldı ki bu kitaplar belgelere bile dayanmıyor. Çıkarımların çoğu röportajlar üzerine kurulu. Röportaj yapılanların bir kısmı da öleli yıllar olmuş. Buyur burdan yak.

(Masonlar, Sabetaycılar önemsizdir demiyorum. Bunlar da her gizli cemaat gibi devlete sızmaya çalışan örgütlerdir. Bildiğim bişi varsa, Atatürk hayatta bu gizli puştlara hoşgörü göstermemiştir. Dünyada da Mason localarını kapatan iki lider vardır. Biri Atatürk, diğeri Hitler.)

Ha nüfus dairesinin verilerine, yani ciddi/resmi belgelere dayalı eser okumak istiyorsanız da Musanın Çocukları serisini okumanızı tavsiye ederim. Referansları röportaja dayandırılmamıştır. "Hayır bunlar yalan dolan" diye dava açan tüm Musa çocukları da, davaları kaybetti üstelik.

erdalonal
21-08-07, 18:25
sevgili Deniz toplumumuzun en ağırlıklı yanlışlarından biriside bence kitap okumamak ve okumadan yorum yapmaktır.hele hele sansasyonel bir kitap olduğunda inan bu tür yanlışlar daha fazla oluyor.ben hemen hemen her kitabın okunup daha sonra yorum yapılmasından yanayım.senin şimdi yaptığın yorum gibi.evet bir çok yerde direk olarak ATA mızın ismi verilmesede dolaylı yollardan atıfta bulunulduğu doğru.ayrıca yazarın yanılmıyorsam tüm kitaplarını ilgi ile okudum.çok ilginç olmakla birlikte teşkilatın iki silahşörü adlı kitabın tamamen hayal ürünü olduğu daha doğrusu soner yalçın ın aldatıldığıda ortaya çıktı.kitap okumaya devam

Deniz.
21-08-07, 18:29
Her zaman devam. ;)

pWrofd_E
21-08-07, 18:36
bu kitabı okumayı çok istedim... özetle anlatmaya çalışanlar oldu fakat okumadan İNANMADIM, dikkate de almadım :) ama en kısa zamanda okurum inşallah...