PDA

Tüm Versiyonu Göster : Formatsız Uzun Günler için...

karaca
11-07-05, 23:00
Şimdi arkadaşlar özellikle ADSL olayı herkesete olduktan sonra hiç kafaya takmadan herşeyi inndirmeye başladık.tabiiki bu indirdiklerimizin içinde ne idüğü belirsiz birçok şey bulunmakta ve özellikle programların içlerinde birçok gereksiz ilave bulunmakta.
Şimdi sizlere kısaca sisteme kene gibi yapışmasını istemediğiniz yazılımlardan korunma ve formatsız uzun zamanlar geçirmenin yollarını anlatacağım.

* Öncelikle bilgisayarınıza bir program kurarken "ileri ileri hep ileri" şeklinde butonlara basmayın.Bilmediğiniz bir programsa ekranları iyi takip edip okuyun.Belkide hiç işinize yaramayacak bir program olabilir.
* İndirdiğiniz dosyaların uzantılarına dikkat edin.Tarkanın en yeni mp3 ü yazan dosyanın uzantısı *exe *bat ise indirmeyin (bazen bu dosyaları çok güzel saklayabilirler.ancak download başladığı anda dosya uzantısını en açık biçimde görürsünüz iptal edin)
* Kurduğunuz birçok yazılımın içinde toolbar lar vardır.msn içinde dahi msn toolbar yada search bar mevcut.kurmayın!!! bunlar genelde spy mıknatısıdır ve sizin haberiniz olmadan altta bintane programcık çalıştırırlar sonra makine yavaşladı diye söylenirsiniz.
* 256MB ve daha aşağısı RAM e sahip bir makineniz varsa winampı klasik skin ile kullanın.modern skin yaklaşık 35 MB yiyor ramden.classic ise sadece 7 MB!!
* Antivirüs programı kullanın.Ama NORTON kullanmayın.Heleki NOD32 falan uzak durun.Karspersky yada ücretsiz olarak AntiVir hiç düşünmeden kullanabiliceğiniz yazılımlar.Antivirüs programıyla haftada bir sisteminizi taratın ve taratmadan önce antivirüs yazılımınız update edin.buna ek olarak ad-aware programını kullanın.
* windowsun güvenlik duvarına fazla güvenmeyin.O kurduğunuz ufacık programlar bilgisayarınızı adeta kendi serverları haline getirip sizin makinenizden yayılmaya başlarlar ruhunuz duymaz dikkat edin.
* sisteminizde belli aralıklarla disk temizliği ve disk birleştirme yapın.ewet ntfs dosya sisteminde disk birleştirme çok gerekli değil ama yinede lazım ;)
* gereksiz programları kaldırın (ne kadar zekice değil mi? )
* açılışta çalışan programlarınızı ayarlayın.açılmasını istemediğiniz şeyleri başlangıçtan kapatın.ihtiyacınız olduğunda kendiniz başlatın.saatin yanında ne kadar çok ikon görüyorsanız o kadar çok program çalışıyor demektir.
* internet explorarda giriş sayfanız mümkün olduğu kadar sade bir sayfa olsun mesela google gibi.yada en güzeli hiç olmasın.unutmayın ki temporary internet files klasörü ne kadar sayfa gezerseniz okadar dolar.daha açılış sayfanızdan 500 kb lık sayfayı açarsanız işiniz var demektir.
* her bulduğunuzu yüklemeyin.arşiv mantığı ile ilerleyin sürekli kullanmadığınız dosyaları cdye çekip sisteminizden kaldırın.çoğu diskin üzerindeki boş alan %10 un altına düştüğünde performans kaybı ciddi boyutlara ulaşır.dikkat edin.
* gereksiz görsel windows eklentilerini kullanmayın.windows başlangıçta en iyi görünüm için ayarlıdır ve birçok görsel eklenti kullanır.birçoğuna gerek yoktur.performans ve görsel efekt ler kısmından özelleştirin.işinize yarayacak seçenekler açık dursun ;)
* takas alanınızın büyüklüğüne dikkat edin.bazen windowsta şöyle bir hata alırsınız "sanal bellek miktarı çok düşük windows sayfa dosyası boyutunu arttırıyor" diye.işte buna izin vermeyin.çünkü geri dönüşü olmayan biçimde sayfa dosyası boyutu değişiyor (sayfa dosyası sistemin HDD üzerindeki RAM gibi kullandığı alandır.buraya yazma ve silme işlemleri yapar.tabiiki hiçbir HDD bir RAM kadar hızlı değildir.bilgisayarınız ciddi biçimde yavaşlar)

ben bunlara dikkat ederek format belasından kurtuldum.sistemim herzaman ilk günkü gibi kalıyor.bunların birkaçına dikkat etmeniz iki format arası süreyi uzatmanıza yetecektir.

Saygılar...

Blue_Fe@r
11-07-05, 23:22
saol döküman için...

red_hacker
12-07-05, 16:03
saol tşkler..

Meinkampf
13-11-05, 23:08
saol kardeş bayağı işe yarıo
:D

cagrock
12-12-05, 15:11
işin rast kardesım

karayolcu
12-12-05, 21:29
arkadaşım çok teşekürler edrim bizleri bilgilendirdigin için.sizden bir ricam olacakbenim sık kullanılanlara bir sürü adult siteleri yapışmış ben bunları temizleyemedim. bana yardımcı olursanız memmun olacam.saygılar sunarım.

dedeefendi
27-06-06, 01:51
arkadaşım çok teşekürler edrim bizleri bilgilendirdigin için.sizden bir ricam olacakbenim sık kullanılanlara bir sürü adult siteleri yapışmış ben bunları temizleyemedim. bana yardımcı olursanız memmun olacam.saygılar sunarım.

Öncelikle AdAware, SpyBot tarzı bir spayware ve adaware gibi bu tarz site reklamlarını ve cookielerini temizleyen bir program edin.
Bunu forumumuzdan yahut inndir.com adresinden temin edebilirsin.

Bu programı kurduktan sonra önce update et sonrada ayrıntılı yahut deep scan, denilen taramayı yaptır.
En kolay çözüm senin için budur, genellikle adaware programı bu tarz şeyleri bulup siliyor ama istersen explorerda favorilerinin üzerinde sağ tıklayıp delete yada sil diyerek kendin de temizleyebilirsin ancak bu tarz ufak programcıklar kendilerini yanlız bu alanlara değil de sistem kayıt defterine(register) bölümüne de kayıt ederler burayı bilinçiz değiştirmen sisteminde kararsızlığa yol açabilir o yüzden sen illaki güncel bir antivirüs, güzel bir firewall(winXP için SP2 deki firawall yeterli) ve birde yukarıda bahsettiğim spayware programını bulundurursan ve arada bir tarama yaparsan pek fazla başın ağrımaz;)

karaca
28-06-06, 16:23
bak o tarz sitelere girmemek en kolay çözüm :)

sensizim
24-07-06, 15:12
* Antivirüs programı kullanın.Ama NORTON kullanmayın.Heleki NOD32 falan uzak durun.Karspersky yada ücretsiz olarak AntiVir hiç düşünmeden kullanabiliceğiniz yazılımlar.Antivirüs programıyla haftada bir sisteminizi taratın ve taratmadan önce antivirüs yazılımınız update edin.buna ek olarak ad-aware programını kullanın.

update edince ne işe yarıyo

sümer
24-07-06, 15:28

update edince ne işe yarıyo

update edince proğram kendini güncelliyor, eğer varsa yeni eklentileri alıyor. yani yeni çıkan virüsleri tanımaya başlıyor. herkese virüssüz günler........

sensizim
24-07-06, 15:32
saol dostum

freemce
28-09-06, 01:55
arkadasım sagol peki sizce iki format arası genel için kaç gundur

mehmetchim
28-09-06, 01:57
saolasın yaf emeğinesağlık....

dedeefendi
28-09-06, 02:33
arkadasım sagol peki sizce iki format arası genel için kaç gundur

Arkadaşım bu senin pc kullanmana ve pc den beklentilerine hatta ne düzeyde bir kullanıcı olduğuna göre değişir.

Ben eskiden sık sık format atardım her sorun ve temiz sistem için, sonraları usandım, artık formata üşeniyorum, hatta rica minnet arkadaşlarıma formatlayıp sistemler kuruyorum ama kendime 1 seneyi buluyor format çekmiyorum, artık pc iyice iptal olana dek kullanıyorum.
Eğerki bilinçli olur oyle her programı kurmazsanız ve interneti de bilinçli kullanırsanız, birde güvenlik konusunda da bilgi sahibi iseniz bu süre gittikçe uzayacaktır.
Örneğin zaten işletim sistemi ile entegre olarak gelen bir dolu uygulama varken her şey için 3. parti yazılımlar yüklemek pc nizin ve sisteminizin ömrünü azaltacaktır. Bu yüzden hafif ve işlevsel programları tercih etmelisiniz.
Ayrıca her defa sistem kurmaktansa Norton Ghost tarzı programlarla yedek (image) almayı da deneyebilirsiniz.
Şu anki sistemim 2 seneye yakın ki benim gibi pc hayatının heryerinde olan ve bu iş mesleği olan ve bilgisayarda her türlü şeyi yapan biri için bu çok uzun bir süre :)

karaca
28-09-06, 04:02
gün mü?

ben enson baştan kurulumu ne zaman yaptım hatırlamıyorum ;) ayrıca formata çözüm olacak 2 şey var.
1.si ghost almak ;) tüm programlarınızla makine 10 dakikada hazır olur.
2.si forumumuzda da bulabileceğiniz ccleaner adlı programı kullanmak ;)

en temizi ise bilgisayarı düzgün kulllanmak ;)

blackerc
29-09-06, 03:34
ewet cccleaner herkese tavsiye ederim hemkolay hem kullanışlı

skyper
23-10-06, 14:34
teşekkürü bir borç bildim ve ettim :)

engin1975
24-10-06, 22:35
çok teşekkürler kardeş baya bilgi sahibi oldum sayende saolasın

gidenüye
26-10-06, 21:40
bir sorum var ben vista kurdum sistemi yavaşlatırmı?sanki biraz yavaşladı gibi geliyorr bana.bide ekle kaldırdan kaldırsam bişey olurmu yada kaldıra bilirmiyim acaba?teşekkürler:)

sivasliCEM
27-10-06, 02:07
ya millet karaca ark.şın winamp ın modern skinden classic skin fikri ne bi uyalım dedik winampı acılmıyor hale getirdi ne yapmam lazım.

karaca
27-10-06, 11:45
bir sorum var ben vista kurdum sistemi yavaşlatırmı?sanki biraz yavaşladı gibi geliyorr bana.bide ekle kaldırdan kaldırsam bişey olurmu yada kaldıra bilirmiyim acaba?teşekkürler:)

kurduğunuz şey program ekle kaldırdan kaldırılabildiğine göre vista teması olmalı.temalar daha doğrusu başlıca grafik çokluğu bilgisayarı yavaşlatan en büyük etkenlerdendir..

bahsettiğiniz vista eklentisi benimde kullandığım şey ise y-z toolbar olayını falan kaldırırarak yavaşlıktan kurtulabilirsiniz ;)

karaca
27-10-06, 11:46
ya millet karaca ark.şın winamp ın modern skinden classic skin fikri ne bi uyalım dedik winampı acılmıyor hale getirdi ne yapmam lazım.

bu çok enteresan bir durum...winampın açılmaması gibi birşeyin bundan olacağını zannetmiyorum.ama tekrar winamp kurarak sorunu çözebilirsiniz.zira winampın birsürü sürümü bulunuyor ve hepsi tam karaklı değil maalesef..mesela 5.31 sürümü bilgisayarı çok yoruyor :rolleyes:

sivasliCEM
27-10-06, 23:28
bu çok enteresan bir durum...winampın açılmaması gibi birşeyin bundan olacağını zannetmiyorum.ama tekrar winamp kurarak sorunu çözebilirsiniz.zira winampın birsürü sürümü bulunuyor ve hepsi tam karaklı değil maalesef..mesela 5.13 sürümü bilgisayarı çok yoruyor :rolleyes:
önerdiğin winamp sürümü varmı ark.

dreamcoffee21
25-11-06, 03:30
verdiğin bilgiler için çok saol kardeşim gerçektende çok işe yarıyo ne deyim allah hiç bi bilgisayara format yolu göstermesin. formatsız günler dileğiyle bye

karaca
25-11-06, 15:45
verdiğin bilgiler için çok saol kardeşim gerçektende çok işe yarıyo ne deyim allah hiç bi bilgisayara format yolu göstermesin. formatsız günler dileğiyle bye

bye bye :rolleyes:

serseri50
17-12-06, 12:02
ellerine sağlık işime yaradı haftada 1 format yıyordu bilgisayar

okkoc
28-01-07, 03:45
Bence de bu tür sitelere girilmemesi en iyisi.

TEACHER35
19-03-07, 01:29
saolasın.....:)

holland 67
13-05-07, 15:53
çok doğru.herşeyi indirmekten oluyor.yoksa pc ye ne olsun.

Kızıl_Kurt
17-05-07, 13:53
güzel döküman saol

kadir7791
02-06-07, 02:00
saol arkadaş

erkam
13-06-07, 19:33
çok faydalı oldu teşekürler

tiimek
24-06-07, 19:47
guzel bır paylaşım

guzel bır palyasım olmuş

phonex11
03-07-07, 04:19
çok güzel döküman klavyene saglık

C0BRA
07-08-07, 15:26
saol arkadaşım gerekli bir bilgi

şah-ismail
11-08-07, 11:55
çok değerli notlar teşekkür ederim uygulayacağım

orh@n
11-08-07, 13:37
arkadaşım neden nod32 den uzak duralım onu açıklarmısıN.

karaca
13-08-07, 12:19
arkadaşım neden nod32 den uzak duralım onu açıklarmısıN.

yazının yazıldığı tarihteki nod32 sürümü çok fazla sistem kaynağı tüketiyor ve virüs bulma oranı %70 ler civarındaydı..son sürümler düzgün olsada hala daha tercih edilebilir değil benim için..ayrıca para vererek almaya hiç gerek yok.

NOD32 yerine Anti-Vir çok daha iyi üstelik bedava.;)

akinilgun
13-08-07, 21:11
saol kardeş çok güsel anlatmışın eline sağlık

subaru
28-08-07, 00:19
bilgiler için tşk ederim ellerine sağlık

DATA_HACK
06-09-07, 12:25
PaylaŞim İÇİn SaĞol

İLLeGAL
05-02-08, 13:27
Valla süer bilgiler herkese tavsiye ederim okumasını, Karaca paylaşım için teşekkürler.

Misanthrope
10-02-08, 04:26
saol kardeşimm güsel paylaşm

*zafer*
10-02-08, 23:27
güzel bilgiler tşk..