PDA

Tüm Versiyonu Göster : II. Abdülhamid Dönemi Karikatürlerinden...

Original
21-03-07, 22:45
Linki görüntüleyebilmek için <a href="%2$s"><strong>Üye</strong></a> olmanız gerekiyor. (Linki görüntüleyebilmek için <a href="%2$s"><strong>Üye</strong></a> olmanız gerekiyor.)

Linki görüntüleyebilmek için <a href="%2$s"><strong>Üye</strong></a> olmanız gerekiyor. (Linki görüntüleyebilmek için <a href="%2$s"><strong>Üye</strong></a> olmanız gerekiyor.)

Karikatür üzerindeki yazılar: Kukla oynatan adam "Abdülhamid"; sağ ayak altındaki yaşlı adam "fakir millet"; ipe bağlı kuklalar soldan sağa, Avusturya, Rusya, Fransa, İngiltere, İtalya, Almanya; Sol ayak altındaki çuvallar üzerindeki yazı ve rakamlar "100 000 Osmanlı Lirası" "10 00 Osmanlı Lirası" "1000 Osmanlı Lirası"

Tüyleri dökülmüş baba hindi
Tüylerin üzerindeki yazılar: "jurnal" "komisyonlar" "eşitlik" "istifa" "hazine" "vakıf arazisi" "itibar" ...

Karagöz- Boşuna... Boşuna... Yorgancı kıyafetine değil, yorgan içine girsen yine seni burnundan yakalarım... Haydi bakalım git yerine

Karagöz- Bilirim ayol, bilirim. İştahın yerindedir ama bizim kazanda sana göre yemek yok
(Kazanın üzerinde "Meşrutiyet"; çanağın üzerinde "Saltana İsteği" yazmaktadır)

II. Abdülhamid'in kapalı olduğu zindan üzerinde Fransızca "sansouer", yani "sansür" yazmaktadır, Dışardaki bayraklarda "özgürlük" "eşitlik" "kardeşlik" vs. yazmaktadır. II. Abdülhamid zindan içinde bir canavar olarak gösterilmiştir

Aslanın üzerinde "constution" ve "kanun-i esasi" yazıyor, yani "anayasa", aslanın üzerinde bulunan kaidede, osmanlıca ve fransızca "özgürlük" "eşitlik" ve "kardeşlik" yazıyor, aslan heykelini deviren taşın üzerinde de "113. madde" yazıyor. Kanun-i Esasi'nin 113. maddesi,Padişaha istediği kişiyi sürgüne gönderme hakkı veriyordu.

-Efendim, jurnal.
-Yahu... artık istemem... yemin ettim... tövbekar oldum

dedeefendi
27-03-07, 03:28
İstanbulda kemerin dibindeki karikatür müzesinde bunların ve çok daha fazla karikatörün orjinallerini görmek mümkün.
Pek bilinmeyen ama gezilebilecek bir mekan eski bir medrese içerisinde boş boş oturan müze memurları ve tozlu karikatür rafları..

Hernekadar bugünlerdeki Tayyeap Vakası ile benzerliği olmasa da,
Haybeye II. Abdulhamid Hana bu kadar yüklenmemişler bize bile yanlış tanıtmakta üstlerine yok...

Deniz.
27-03-07, 05:42
Selam Dede. İstanbul'da Kemer'in dibi nere, tam adres rica etsem? Bi gidesim göresim geldi.

dedeefendi
27-03-07, 15:10
Selam Dede. İstanbul'da Kemer'in dibi nere, tam adres rica etsem? Bi gidesim göresim geldi.

Fatih ile Eminönünün kesişme noktası. Bozdoğan kemerinin saraçhaneden unkapanına giderken solda kalan köşesi. Karşısında Fatih Reşat Nuri sahnesi arkasında Fatih itfaiyesi ve belediyesi var. Diğer köşede ise Haşim İşcan geçidi ve Büyükşehir Belediyesi var işte kabaca kroki.
Linki görüntüleyebilmek için <a href="%2$s"><strong>Üye</strong></a> olmanız gerekiyor.

Deniz.
27-03-07, 20:26
Sağolasın Dede'm.

06caki
27-03-07, 20:36
gidersen bo lbol resim cekte uygun olursa tabi internette yayınlayalım onlar yapmıyor biz yapalım

dedeefendi
28-03-07, 01:00
Sağolasın Dede'm.

Eyvallah ;)
Bunlarda gidecekler için müzenin, ne zaman açık olduğunun vs gibi bilgilerin de yazdığı ilgili linkler..
Linki görüntüleyebilmek için <a href="%2$s"><strong>Üye</strong></a> olmanız gerekiyor.

Original
31-03-07, 23:56
Konular birleştirilmiştir. Teşekkür ediyorum 06caki ve dedeefendi.;)

enfal85
19-07-07, 14:56
Çok çirkin saldırılar...

ABDÜLHAMİT Dedemizi Allah Rahmet Etsin.
Şefaatlerine layık eylesin....
O şu an cennet bahçelerinde....

henry_furkan
19-07-07, 14:59
arkadaşar eğer bu ittihat ve terakki cemiyeti 2.abdulhamiti tahtan indirmeye cesile olmasaydı ozman belki hala osmanlı devleti içide yaşıyor olurduk :( 2.abdulhami tambir deha idi onun gibi devlet adamı ülke başına 40yılda bir gelir

l@edr!
19-07-07, 15:48
o yazıları karikatürleri kimlerin yazdığı belli neden yazdıkları da
mühim olan bizim de hemen bu oyunlara kanmamız. gerçi kimilerinin işine böyle geliyor ama nys

ben gene de tekrar anlatayım:

o karikatürler yahudiler ve içimizdeki dönmelerinin(sabateyistler) işidir.
sebebi ise Ulu Hakan Abdulhamid Han'ın yahudi uşaklarına toprak satmamasıdır. isteyen o zaman ki meclistekilerin kimliklerini ve soyunu araştırabilir. en meşurları emanuel karasso( Abdulhamid'e hâl olduğunu söylemeye gelen sabetayist)

tarihine küfreden yeryüzündeki tek milletiz galiba
arkadaşlar ilk başlarda tamam yeni rejimi tanıtmak kabul etmek için eski rejim karalanmış kötülenmiş olabilir. ama günümüzde de artık tarihe küfretme alışkanlığını bizim geçmişimizle olan köprümüzün yıkılmaya çalışıldığını düşünüyorum.

bazı seyleri taassup derecesine çıkarıp artık milleti kendimize güldürmeyelim isterseniz.

tarihimizde de bizi bölmeye çalısıyorlar maleseff ...

l@edr!
19-07-07, 15:58
ha bir de o ittihat ve terakkiçiler olmasa ne böyle bir savaşa girecektik ne de bu kadr toprak kaybetmeyecektik
Abdulhamid'in tek beklediği cihan harbiydi.
bütün kurtuluşu bu savaşa bağlıyor du ki dünya devletleri birbirini yer bitirirken biz de kendimizi toparlamak ve cihan imparatorluğunu yeniden canlandırmak için gün doğacakken ittihat terakki sağolsun bizi de çektiler batağa sırtlanların önüne yem diye..

ama doğru ya yahudiciklere toprak satmadı evet o zaman o kızıl sultandır
ama onlara göre be hey avanak.
-ha müslümanlara karşı yahudilerle işbirliği yapacak kadar satılmışsan o senin şerefinnn!!!!!!...........

zahir
21-07-07, 14:04
İlk açtığımda syfayı temkinli açmıştım ancak yazılarınızı okudukça keyiflendim ve arkadaşlarımın kayıtsız kalmayacaklarına emin oldum ...
O dönemin journalcileri ki çoğu dış menşeili olup özellikle de Yahu ilerin ortaya attıkları karalama kampanyalarından birkaçından örnek bunlar Cennet mekandan (sultan Abdülhamid) toprak alamayıca ''Kızıl Sultan '' yaftasını vurup karalamaya başaladılar ki halaen kızgınlıkları devam etmek te....

l@edr!
21-07-07, 15:05
onların yaptıkları yahudi olmalarından dolayı beklenen bişey kardeş de

benim anlamadığım kişiliksiz kişiler bizim içimizden çıkma hıyarlar...

kendi çocuğuna kendi kültürünü veremezsen komünist gelir boş olan

kişiliği doldurur ve kendi kültüründen tarihinden utanan bişerefleri

peydahlar... sözüm tüm alınanlara...