PDA

Tüm Versiyonu Göster : Cinema 4D Tutorial - Menülerin kullanımı ve ilk resmimiz

lutfubey
14-03-07, 02:28
Arkadaşlar, 3D Tasarım & Modelleme Bölümü altında 3D Programları Tanıyalım başlığı içerisinde, benimde kullandığım Cinema 4D programıyla ilgili olarak çok kısa da olsa bilgi vermeye çalışmıştım. Şimdi birkaç temel işlemle, programın nasıl kullanıldığını anlatmaya çalışıcam. Bunu da 3 boyutlu yazı oluşturup, ona texture (doku-desen) ekleyerek ve ışık efektlerini kullanarak yapıcam. Böylelikle sadece tek bir sahne içerisinde bir çok menü ve işlev hakkında bilgi sahibi olacağız. İşimiz bittiğinde resmimiz aşağıdaki gibi olacak

Linki görüntüleyebilmek için <a href="%2$s"><strong>Üye</strong></a> olmanız gerekiyor.

Linki görüntüleyebilmek için <a href="%2$s"><strong>Üye</strong></a> olmanız gerekiyor.

Cinema 4D'ye Giriş

Gelin önce ana ekran üzerinde standart olarak kullanılan menüleri tanıyalım. Bu arada, fazla yer tutmaması açısından menüleri Thumbnail olarak veriyorum. Siz resme tıklayıp resimleri 1024x798 ebadında incelersiniz.

Linki görüntüleyebilmek için <a href="%2$s"><strong>Üye</strong></a> olmanız gerekiyor. (Linki görüntüleyebilmek için <a href="%2$s"><strong>Üye</strong></a> olmanız gerekiyor.)

1- Sahneye obje ekler
2- Sahneye Poligon, text vs. eklemenizi sağlar
3- Nurbs object ekler, şekillerin bir anlamda dolgulu olmasını sağlar
4- Objenin otomatik olarak çoğaltılması, Metaball ve Simetri ile ilgili detayların ayarlandığı buton grubudur
5- Sahneye; ışık, taban, gökyüzü, güneş gibi unsurların eklenmesini sağlar.
6- Deformasyon ile ilgili bölümdür. Objelerin şekli ile oynama yapabilirsiniz.
7A- Sahnede yer alan objelerin bulunduğu bölümdür. Aşağılarda, o bölümün nasıl doldurulacağını anlatmaya çalıştım.
7B- Obje ile ilgili ayarlamaların yapıldığı bölümdür.
8- Animasyon ile ilgili bölümdür.
9- Materyallerin bulunduğu bölümdür (Aşağıda detaylara girildikçe daha rahat anlayacaksınız)
10- Objenin, X,Y,Z yönlerinde, numerik değerler girerek hareket ettirilmesini, büyültüp veya küçültüp, istediğiniz yöne döndürülmesini sağlayan bölümdür.
11- Objelerin şekli ile ilgili oynamaların yapılacağı bölümdür.

Bu arada 3 can alıcı menü grubumuz var:

- Yukarıdaki butonlar sırasıyla;

A- Solda, pembeyle gösterdiğim butonlar:

objenin X, Y ve Z yönünde hareket ettirilmesini,
objenin ebadı ile ilgili büyültme ve küçültme işlemlerinin yapılmasını,
objenin X, Y ve Z yönünde döndürülmesini sağlar

B- Ortada, mavi ile gösterdiğim butonlar:

Objenin rahat hareket ettirilmesi için X, Y ve Z yönünde objeyi kitler veya açar.

C- Sağda, pembeyle gösterdiğim butonlar:

Objenin, ana ekranda render edilmesi
Preview modda render edilmesi
Render ayarlarının yapılması ile ilgili butonlardır.

Yazımıza başlayalım

Söylediğim gibi, bu tutorialda Cinema4D'nin birçok temel özelliğini aynı anda kullanıyoruz. Amacımız, yazı temalı bir resim yapmak, o yüzden aşağıdaki menüden yazı yazma ile ilgili butonumuzu seçerek işe başlayalım.

Linki görüntüleyebilmek için <a href="%2$s"><strong>Üye</strong></a> olmanız gerekiyor. (Linki görüntüleyebilmek için <a href="%2$s"><strong>Üye</strong></a> olmanız gerekiyor.)

Menüden görüldüğü gibi "Text Spline" butonuna tıklayarak işe başlıyoruz (1). Herhangi bir butona tıkladığınızda onunla ilgili Photoshopta da kullanılan layer mantığı devreye giriyor ve her objeye, obje ile ilgili efekt veya düzenlemeler ayrı ayrı layer olarak atanabiliyor (2).

Butona tıkladığımızda Layer diye tabir ettiğim object kısmında "Text AZ" ibaresi ve yanında "check işareti" belirdi. Bu, artık yazacağımız yazının bir obje olarak işlem göreceği anlamına geliyor. Menünün hemen altında ise obje ile ilgili özellikleri değiştiricez ve bir takım ayarlamaları yapıcaz.

Yukardaki işlemleri yapıp butonlar içinden Text'i seçtiğinizde, ekranın ortasında default olarak "Text" yazısı belirir. 3. Bölümde mesajın yazılacağı kutucuğa PC Teknik yazdım ve ana ekranda yazdığımız yazı 2 boyutlu olarak beliriverdi. Bu menüde, yazı karakterinden tutunda, yazının puntosuna veya ebadına kadar tüm değişiklikleri, ister menüden seçerek, istersek de gireceğimiz numerik değerlerle yapabileceğiz.

Evet yazımız belirdi ama şu an için 2 boyutlu. Hadi gelin onu 3 boyutlu yapalım.

Bunun için yukarıda 3 numarayla gösterdiğim, "NURBS object" butonuna tıklayıp "Extrude" seçeneğini işaretliyoruz. Bu seçenek yazımıza veya seçilen herhangi bir objeye boyut katıyor. Detaylar aşağıda.

2. kısıma baktığınızda Text objemizin üzerinde "Extrude NURBS" ibaresi belirdi. Mantık şu, sürükle-bırak yaparak Text objesini Extra NURBS'un içine bırakacağız. Farenizin sol tuşuyla text objesini seçin ve basılı tutarak NURBS içine taşıyın. O sırada "objeyi taşıdığınız" anlamına gelen bir ok işareti belirecek. Artık objenizi 3 boyutu olarak tanımlamış oldunuz. Bu hareket sahne içerisinde objeye efekt atama veya materyal tanımlama gibi her işlemde kullanılacak.

3. kısım, yukarıda anlattığım gibi objeyle ilgili temel değişikliklerin yapılacağı yerdir. NURBS'a tıklarsanız onunla ilgili değişiklikleri yaparsınız, Text'e tıklarsanız da text ile ilgili olanı. NURBS'a tıkladık ve yapısını değiştirmeye karar verdik. Şimdi yazımız 3 boyutlu oldu ama yazıya biraz yükselti katmak, yazıyı daha hoş görmemizi sağlayacaktır.

Bunun için, yukarıdaki resimde göreceğiniz gibi NURBS'un yapısıyla oynadım. Başlangıç ve bitiş değerlerini vererek girintinin veya çıkıntının (Filet) kaç cm veya metre olacağının bilgisini girdim. Filet tipini de "Engraved" olarak seçtim. Ortadaki ana resimde, yapılan değişiklikleri görebilirsiniz.

Şimdi de PC Teknik yazımıza material atıycaz ve onun parlaklığını, dokusunu belirliycez. Aşağıda detaylandırdım.

Bunun için sağ altta, olmazsa olmaz menülerimizden biri olan material menümüz var. "File" butonuna basarak "New Material" diyoruz.

Şimdi artık materialimiz ile oynayabiliriz.

Burada 1. bölümde material ile ilgili menü yer almaktadır. Yani onun rengini, parlaklığını, plastik veya metal görünümlü olacağını, ışığa karşı duyarlılığını, ışığı ne kadar emeceğini veya saydam olacağını ayarlayabilir, bilgisayarınızdan herhangi bir resim seçerek ona doku giydirebilirsiniz.

Ben en yukarıdaki "Colour" kısmından mavi rengi seçtim, "Specular" kısmından da plastik özelliğini belirledim. Yani bu demek oluyor ki, karşımıza kabaca mavi bir plastik şekli çıkacak. Yazımız, mavi bir plastiğe benzeyecek. Plastik ile ilgili ayarlamaları numerik değerler girerek yaptıktan sonra artık x işaretine basarak bu menüyü kapatabiliriz.

Yukarıda, Textimize Extrude tanımlaması yaptığımız gibi bu seferede plastik materialimiz ile ilgili topu extrude içine sürükleyip bırakıyoruz (OK ile gösterdiğim yere). Böylelikle objeye, "sen artık mavi bir plastiksin" komutunu veriyoruz. Aşağıdaki resme bakarsanız artık yazımız, tanımladığımız materyalin özelliklerini aldı.

Ekranımızı 4'e bölelim

Şimdiye kadar sahnemize hep tek bir cepheden baktık. Rahat çalışmak için ekranımızı 4e bölebiliriz. Bunun için 2. kısımda yer alan dikdörtgen işaretine basmanız yeterli olacaktır. Şimdi ekran 4e bölündü. Sol üst bölüm perspective açıdan, sağ üst bölüm tepeden, sol alt kısım resme sağdan ve sağ alt bölüm de önden bakmak anlamına geliyor. Böylelikle objeyi her yöne istediğimiz şekilde hareket ettirebiliyor, ayarlamaları rahatça yapabiliyoruz.

Evet bunu da anlattıktan sonra artık resme ışık ekleyerek gerçekçilik yolunda biraz daha mesafe kat edelim. Yukarıdaki resimde, 1.kısımda yer alan menüden resmimize ışık, güneş, gökyüzü veya taban atayabiliyoruz. Burada ışık, elfeneri simgesiyle gösteriliyor. Işığımızı seçtikten sonra 3. kısımda Light olarak yeni bir obje daha eklendi resmimize altta da onunla ilgili ışık ayarlarının yapılacağı menü. Burada resmi 4'e bölmenin sağladığı faydaları görecez.

Işık default olarak "omni" şeklinde gelir. Yani tek bir kaynaktan her yöne yayılır. Biz sağ altta bulunan menüden istersek bunu bir başka ışık kaynağı olarak da seçebilriz. Mesela ışığı spot olarak seçtiğimizde, ışık sadece tek bir yöne spot ışık şeklinde etkili olur.

4'e bölünen ekranda ışığımızı okla gösterdim, kendisi bir yıldız gibi parıldıyor. İstersek ışığımızı sağa-sola, yukarı-aşağıya, öne veya arkaya taşıyabiliyoruz. Böylelikle kendimiz için en uygun açıyı belirliyoruz. Ben, sağ üst, yazının önüne koydum.

Şimdi render ederek resmimizin artık neye benzediğini görmenin zamanı geldi. Aşağıdaki resimde elips içine aldığım yerde 3 adet render butonu var. Ortadaki buton render preview, yani resmi önizleme ile ufak olarak görebiliyorsunuz. Bunun en büyük avantajı, poligon sayısı fazla olan objelerle uğraşırken normal bir render süresi dakikaları bulur ancak Preview bunu ortadan kaldırır. Yapacağınız her değişiklikte resmi tam olarak render edeceğinize, preview yaparak da herşeyi görebilirsiniz (1A).

İşte aşağıdaki resme bakarsanız, sahnemizin artık yavaş yavaş ortaya çıktığını göreceksiniz.

Şimdi de gene aynı işlemi yaparak 2. bir ışık ekleyelim. Hatta ışıkları sağ altta göreceğiniz özellikler kısmından spot ışık olarak değiştirelim. Artık ışıklarımız omni değil spot oldu. Yani ışık, kaynağından çıkarak tek bir yöne doğru ilerleyip, objeye çarptığı bölümü aydınlatacak. O zaman doğru açıyı belirlememiz gerekiyor. Ekranı gene 4e bölüyoruz ve elipsle işaretlediğim butonları kullanarak ışıkları yazıya doğru istediğimiz şekilde çeviriyoruz.

Işıkları ayarladıktan sonra artık resmimize taban objesi atayalım da, yazımız havalarda gözükmesin. Bunun için elfenerinin olduğu buton grubundan "floor" u seçiyoruz. Bakın, sağ üste floor olarak geldi. Artık resmimizin bir de tabanı var. Şimdi bir preview yapalım bakalım nasıl olmuş?

İşte sonuç yukarıda. Sizin de göreceğiniz gibi, resimde yazımıza çarpan bir ışık var ama gölgesi yok. Cinemaware'de ışık objesi gölgesiz olarak resme konur. Aşağıdaki resimde gölge ayarlarının nasıl yapıldığını görebilirsiniz. Ok ile gösterdiğim menüden "soft" tarzda bir gölge seçiyorum. Böylelikle artık resmimize gölge de eklendi.

Şimdi resmimizi "render preview" olarak değil, solunda yer alan "render active view" butonuna basarak inceleyelim. Bakın, gölge ekledikten sonra artık neye benziyor?

Artık son aşamaya geldik. Tabanımızın nasıl görüneceğini tanımlayalım. Aşağıdaki resme bakarsanız tabanı, material editören reflektiv olarak tanımladım (1). Böylelikle, tepesinde duran herşeyi yansıtacak. Çok fazla bir yansıma olmasın diye reflection değerini %20 olarak verelim (2). Gene sürükle bırak tekniğiyle yeni materyalimizi (Mat) bu sefer floor objesine doğru sürükleyip bırakalım (3).

Ve 2. ışığın da eklenmesiyle resmimizin neye benzediğini görelim artık. Umarım birşeye benzemiştir. :)

Arkadaşlar, dilimin döndüğünce Cinema4D'ye giriş yapmaya çalıştım. Siz de takdir edersiniz ki programın kullanıcı el kitabında onlarca sayfada anlatılan yeri sadece bu konu başlığı altında ve bir adet tutorial ile vermeye çalıştım. Umarım, bu programı edinip de bişeyler yapmak isteyen arkadaşlarımız için yardımcı olabilmişimdir.

Konu hakkında herhangi bir sorunuz olursa elimden geldiğince yardım etmeye çalışırım. Zaman içinde farklı tutorialları da buraya ekleyeceğim. Özellikle ilgilenen arkadaşlara söylüyorum, birbirimizden öğreneceğimiz tonlarca şey var. Siz de kendi bilgilerinizi, konular açarak burada başlıklar halinde bizlerle paylaşırsanız, hem bu işle ilgilenen arkadaşlar adına hem de forumumuz için faydalı olacaktır.

Hepinize kolay gelsin.

Teknolog
14-03-07, 03:12
eline emeğine sağlık lutfubey, bilahare denemem lazım bu programı

lutfubey
14-03-07, 10:26
Teşekkürler Teknolog. Bu programla yapılmayacak şey yok. Düşün bak sadece bendeki programı anlatan kullanım kılavuzu 700 sayfa. Hergün uğraştıkça başka birşeyini keşfediyorum.

Seyrettiğimiz bir sürü filmde, reklamda bu program kullanılıyor, hatta bir çok film sadece bu programla yapılıyor. Sen de bir yerlerden bulup kullanmaya başlarsan ne demek istediğimi anlayacaksın.

YouZER
14-03-07, 23:55
bu program ile animasyonlar yapılabiliyor mu?

lutfubey
15-03-07, 00:35
Evet sadece resim değil animasyon da yapılıyor. Hatta Open Season, Over the Hedge, Monster House, Polar Express gibi animasyon filmlerde başka programlarla beraber Cinema4D'de kullanılmış. Bunun yanında yüzlerce kısa animasyon da var.

abilgen
15-03-07, 00:50
Ellerine Sağlık!!!
Deniyelim ğş1

YouZER
15-03-07, 01:11
o zaman hemen başlıyalım programı öğrenmeye... açıklama için teşekkürler....

Fuhrer
14-04-07, 02:03
Programı nerden temin edebiLiriz,yada aLternatif bir Link varsa verirmisin indireLim yaLnız demo sürümü oLmassa iyi oLur

lutfubey
14-04-07, 12:54
Download edilecek herhangi bir link bilmiyorum. Bir arkadaşımdan almıştım zamanında.

ÇILGIN-PC
14-04-07, 21:56
Çok güzel bende böyle bişi arıyodum saol inş bulurum bi yerden