PDA

Tüm Versiyonu Göster : 'Edebiyatta şiir, suyun başıdır'

Original
26-02-07, 10:52
'Edebiyatta şiir, suyun başıdır'

Linki görüntüleyebilmek için <a href="%2$s"><strong>Üye</strong></a> olmanız gerekiyor.

Sonda söylenecek sözü en başta söylemek belki en iyisi. "Yo'l"un son iki dizesinde "Balkonunuz çok yüksek sizin baş döndürüyor / Dünya pek alçak bir yer olacak yakında öyle görünüyor" diyen Birhan Keskin, ödülü, çok satmayı, okunmayı hatta kendisi için düzenlenen sempozyumu bir yana bırakıp şöyle diyordu:

"Benim ilgilendiğim özdür aslında. Edebiyatta suyun başıdır şiir. Şiir olmasaydı romanın, diğer tüm anlatıların boynu bükük kalırdı..." Onu, günümüzün en iyi şairlerinden biri yapan, kendisini sevmemizi, önemsememizi sağlayan da buydu galiba. Şiirin kendisini her şeyin üstünde tutması. Bıçkın ama merhametli, ironik ama hüzünlü; başeğmez ama vicdan sahibi bir şair olarak 'yeryüzü halleri'ni bizim için tefsir etmesi. Şiir 'suyun başı'ydı ve biz, onun şiiriyle geçecek bir gün için yola çıkmıştık.

Şairler, eleştirmenler, gazeteciler ve bir elin parmakları kadar Antalyalı sanatsever, cumartesi günü Antalya Kültür Merkezi'nde toplanıp Birhan Keskin'in şiirini konuştu. Geçen yılın Altın Portakal Şiir Ödülü sahibi Keskin için bir sempozyum düzenlenmişti ve şair aramızdaydı. Düğününde konukları ağırlayan gelin gibi biraz huzursuz, heyecanlı ve çokça yorgundu. Uçak korkusu yüzünden katlandığı 12 saatlik otobüs yolculuğu ve uykusuz bir gecenin ardından gelmişti oraya.

Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle Antalya Kültür Sanat Vakfı tarafından bu yıl onuncusu düzenlenen sempozyum, "Birhan Keskin Şiiri ve BA" başlığını taşıyordu. Doğan Hızlan'ın dediği gibi "Bu toplantıların bir kişiyi bile o şairi okumaya yöneltme ve şairin başka bir yönünü fark ettirme gücü, azımsanamayacak bir fayda". Altın Portakal Şiir Ödülü'nün diğer ödüllerden farklı bir yönü var. Açıklandığı andan itibaren bu ödülü alan şair ve eseri bir yıl gündemde kalıyor. Ödül, Dünya Şiir Günü'nde veriliyor ve bir yıl sonra, şair için bir sempozyum düzenlenerek şiiri enine boyuna tartışılıyor. Sempozyumda sunulan bildiriler daha sonra kitaplaşıyor.

'Bıçkın ve narin bir şiir...'

Sempozyuma onur konuğu olarak katılan Doğan Hızlan ve İlhan Berk'in konuşmaları dışında farklı kuşaklardan şair ve eleştirmenlerce dokuz bildiri sunuldu. Mehmet Taner, Veysi Erdoğan, İdris Özyol, Gonca Özmen, Kemal Varol, Nuri Erkal, Cahit Kerse, Hüseyin Fehad (mazereti nedeniyle katılamadı, bildirisini Betül Tarıman okudu) ve Olcay Özmen; Birhan Keskin şiirinin çizdiği dünyayı ve özellikle BA'nın şekil ve anlam katmanlarını açıklamaya, tartışmaya çalıştı. Usta şair Mehmet Taner'in o dokunaklı sesiyle okuduğu şiirler ve Keskin şiirinin Türk şiiri ve kuşağı içindeki 'yerini' tespit çalışması elbette dikkate değerdi: "Onun şiirini bir kuşağa ya da gruba ait görmüyorum. Bir nehir gibi şiirin kadim damarında deviniyor. Şairini bütün açıklığıyla temsil eden bir şiir. O nedenle bıçkın. Kişisel olduğu için de nârin..."

Doğrusunu söylemek gerekirse, Birhan Keskin şiirini anlamaya ve açıklamaya çalışan bildiriler içinde iki genç katılımcının, Veysi Erdoğan ile Kemal Varol'un çalışması dikkat çekiciydi. Erdoğan, BA'nın, "Kadının biyolojik doğasını yansıtan bir ilk kitap olduğunu" son derece ilginç tespitlerle anlattı. Ona göre Keskin'in buradaki şiirleri, 'biyolojik bir susma hali'ydi, içteki tahribatı yansıtıyordu ve de hayıflanmaları seslendiriyordu. Kemal Varol ise 'kusur' kavramından yola çıkarak, Keskin'in aksak gibi gözüken ya da şaşırtma amacıyla yazıldığı intibaı veren kimi ironik dize ve söyleyişlerinin, ünlemlerinin aslında şairin bilinçli olarak yaptığı bir 'savunma önlemi' olduğunu ortaya koydu. Bu iki bildiri, yayınlandığında mutlaka şiir okurunun-eleştirmeninin ilgisini çekecektir.

10. Altın Portakal Şiir Sempozyumu, kusursuz bir etkinlikti. Tek eksiği, Antalyalıların ilgisizliği. Davetlilerse o güzel günün tesiriyle daha bir süre dillerinde Birhan Keskin'den şiirler gezdirecek. Ve bir de Keskin'in, o uykusuz gecede yazıp teşekkür konuşmasında okuduğu iki dizeyi: "Ben bu dilde ne şairler sevdim / Öyle çoktular..."

Linki görüntüleyebilmek için <a href="%2$s"><strong>Üye</strong></a> olmanız gerekiyor.

Pc Kopat
11-03-07, 21:06
Ben senin için ölmeye razıyım ,

Sen benim için yaşamaya razı değilsin.

__TüRkOğLu__