PDA

Tüm Versiyonu Göster : Yaprak Üstü Hat nedir?

Original
16-01-07, 00:09
Yılın belli bir zamanında toplanarak özel bir konservasyon işleminden geçen yapraklar, bir yıl süreyle bekletildikten sonra kullanılır. Kavak ve kestane yaprakları tercih edilir. Kağıt gibi aherleme işlemine tabi tutulan yaprağın üzerine uygulanan hat kompozisyonunda, özel olarak sanatçı tarafından imal edilen is mürekkebi kullanılır.

Yaprak, islam Tasavvufu'nun evrenin birliği temasını ifade eden bir semboldür. Evrenin makro özelliklerinin, insanın iç dünyasında var olması gibi, yaprak da ağacın ve dolayısıyla tüm doğanın döngüsünü ve ruhundan bir parçayı bünyesinde taşır. Onun üzerine yazılan hat, evrenle bütünleşir.

Bu sanatın ortaya çıkmasında, yaprak formunun sembolik kalp şekli ile olan benzerliği büyük rol oynar. Tüm bu felsefi açılımın, insanla ve onun inanç sistemleri ile olan direk bağlantısı bu form aracılığı ile başlar.

Yaprak üzerine hat uygulamaları, Türk Sanatı'nın İslam Sanatı'na yaptığı en büyük katkılardandır. Uygulamaları tekli, üçlü, beşli, yedili, dokuzlu ve onbirli gibi çeşitli kompozisyonlarda olabilmekle birlikte, sadeliği ve anlatım gücü ile tekli kompozisyonları en çok tercih edilenleridir.

Linki görüntüleyebilmek için <a href="%2$s"><strong>Üye</strong></a> olmanız gerekiyor. (Linki görüntüleyebilmek için <a href="%2$s"><strong>Üye</strong></a> olmanız gerekiyor.)Linki görüntüleyebilmek için <a href="%2$s"><strong>Üye</strong></a> olmanız gerekiyor. (Linki görüntüleyebilmek için <a href="%2$s"><strong>Üye</strong></a> olmanız gerekiyor.)

Linki görüntüleyebilmek için <a href="%2$s"><strong>Üye</strong></a> olmanız gerekiyor. (Linki görüntüleyebilmek için <a href="%2$s"><strong>Üye</strong></a> olmanız gerekiyor.)
Aman Mürüvvet

Hat Sanatçısı : Ahmet Zeki Yavaş
Süsleme Özelliği :
Açıklama : Hat'ta Altın Yazı Kullanılmıştır. Kurutulmuş Kavak Yaprağı

Linki görüntüleyebilmek için <a href="%2$s"><strong>Üye</strong></a> olmanız gerekiyor. (Linki görüntüleyebilmek için <a href="%2$s"><strong>Üye</strong></a> olmanız gerekiyor.)
Subhanallah

Hat Sanatçısı : Ahmet Zeki Yavaş
Süsleme Özelliği : Kenarı Ebrulu
Açıklama : Hat'ta Altın Yazı Kullanılmıştır. Kurutulmuş Kavak Yaprağı

genar
16-01-07, 19:16
çok güzel örnekler,
emeğine sağlık...

zahir
17-01-07, 02:09
Evet yaprak üzerine hat yazma işi bayağı meşekkatli yapraklar çok narin olduğundan çok özendiğiniz bir yaprak yazım aşamasında bile zarar görebiliyor çok can sıkıcı olsada yine de sabr etmek lazım...

1 YabancI
15-11-07, 00:35

NaLaN
15-11-07, 00:39
çok güzel harika :)

Original
15-11-07, 00:49
Bunu Geleneksel Türk El Sanatlari na alıyorum.

Sabır ve maharet isteyen bir sanat. Harikalar tek kelime ile.şç7

Sagolasın.

#selin#
15-11-07, 12:27
hat sabır işi gerçekten ben bir denemede bulundum baktım çok sabır ve emek istiyo vazgeçtim. bunu birde yaprak üzerinde yapanların gerçekten peygamber sabrı varmış sanırım :)

zahir
16-11-07, 17:25
ya neden sabretmiyorsunuz arkadaşlar kiminle konuştuysam başladım devam edemedim diyor neden yahu ????
SABREDİİİNNNN....

#selin#
20-11-07, 15:44
:) ilk okulda yazmayı yeni öğrenen çocuklar gibi kalemi tutmaktan her harfin ayrı ayrı yazılışına kdar hepsini yeni baştan öğrenmek hem sabır hemde vakit gerektiriyo gerçekten ..
gerçekten pratik bi şekilde eğitim verecek bir kurs olsa tekrar denemeye hazırım ;)

zahir
20-11-07, 21:12
neredesiniz sizi yönlendirelim....

#selin#
21-11-07, 14:41
olabilir bildiğiniz tavsiye edeceğiniz bir yer olursa denemeyi düşünebilirim..
bursadayım ;)

zahir
21-11-07, 15:18
hımmm bursada yanlış hatırlamıyor isem belediyenin açmış olduğ kurslar vardı onlarla irtibata geçebilirsiniz....;)

pWrofd_E
21-11-07, 15:50
En çok beğendim sanatlardan birisidir. Benim düşüncemde gerçekten SANAT denebilecek bir sanat ;) Paylaşım için teşekkürler...

#selin#
21-11-07, 15:51
ben çalışıyorum hafta sonu için bişeyler olursa bakarım ama yinede;)
teşekkürler :)

zahir
21-11-07, 15:54
Rec'a ederim......

Original
23-11-07, 18:08
Benzer içerikler, aynı başlık altında.

Tekrar teşekkürler.;)

mehmetselman
15-12-07, 12:02
<bunlar gerçekten çok güzel şeyler elin adamları kule yapıyorlar oda eksik malzeme kullanımından eğik oluyor sonra bu bir simge oluyor(pizza kulesi) ama birde kendi eserlermizi görünce nelerin ortaya çıktığı görülüyor gerçekten kuru bir yaprağa bile yazı yazmak çok hayret edici bir durum

0duncu
15-12-07, 12:06
Rabbim bunu yapanlardan iletenlerden tekrar gundeme getirenlerden razi olsun insAllah