PDA

Tüm Versiyonu Göster : Şimşeğin yere inmesini sağlayan madde nedir?

BuTTeRflY
11-05-05, 11:49
Yıldırım atmosfer ile yer yüzeyi arasında artan elektrik potansiyelini dengeleyip yer yüzeyinde yaşayan canlıların uzaya doğru çekilmemesi vb gibi bir çok yararı ve zararı olan bir elektrik boşalımıdır. Diğer bir deyişle yıldırım, bir elektrik boşalımı olarak bulutun içinde ilk kırılma adı verilen bir süreç ile başlar ve ilk kırılma onlarca milisaniye sürer. Bulutun orta kısmından, alt kısmına doğru elektron akımı olurken buluttan yere doğru yıldırım oluşmaya başlar. İlk kırılma ile birlikte oluşan negatif yüklü yol, buluttan toprağa doğru ilerlemeye başladığı zaman, akımlar serisi başlar. Elektron boşalması yere basamak basamak ilerleyerek ağaç dallarına benzer bir elektrik boşalım işlemini başlar. Bu basamaklı akımlar çok zayıftır ve genellikle insan gözüyle görülemezler. Basamaklı akımlar, yer yüzeyine yaklaşık olarak ~5-50 metreye kadar yaklaşabilir. Basamaklı akımların ucu yere yaklaştığında potansiyel artar ve pozitif yükler yerden yukarı doğru basamaklı akımla birleşmek için akmaya başlar. Bu noktada pozitif yüklü partiküller yüzeyden basamaklı akıma ilerler ve büyük bir gök gürültüsü duyulur ve yıldırım dediğimiz parlak ışığı görürüz. Görüldüğü gibi yere taşıyan elektrik potansiyelinden başka herhangi bir madde yoktur…

karaca
11-05-05, 21:41
ewet mesela yağmurlada alakası yok..kuru havalarda da yıldırım olabilir ;)

varyemez
11-05-05, 21:57
Teşekkürler dostum bilgi için ;)

BuTTeRflY
12-05-05, 17:04
riciderim arkadaşım, görewimis;)

ImmoRtaL
25-05-05, 16:20
Yıllardır hep söylenir. Yerden mi yukarı çıkar ? Yukardanmı aşağı iner ?

Demekki Yuklarıdan aşağı iniyormuş.

Şimdi oldfuğu gibi :)

Saolasın butterfly.

SeVeNHiLL
17-04-06, 22:53
harika bir paylaşım

NIGHTMARE
17-04-06, 23:08
Saolasın bilgilendirici 1 konu ;)

Borz
17-04-06, 23:31
teşekkürler dostum bilgiler için