Tüm Versiyonu Göster : Önemli Bir İKAZ. Lütfen Herkes Okusun..!
dedeefendi
11-05-06, 03:31
Sevgili dostlarım gördüğüm kadarıyla, bazen Kültür & Sanat & Edebiyat & Tarih (Linki görüntüleyebilmek için <a href="%2$s"><strong>Üye</strong></a> olmanız gerekiyor.) adlı bölümde ve forumumuzun diğer ciddi içerikli bölümleri de dahil olmak üzere,
gereksiz, "geyik" tabir edilecek sözler sarfedeiliyor.
Bu tipte konuşmalar için forumda ayrıca açılmış alanlar mevcut..!
Lütfen Sanatsal, Edebi, Tarihi ve Kültürel içerikli konuların yer aldığı ve bundan sonra da yer almaya devam edeceği bu alanda,
gereksiz sözlerden, atışmalardan ve geyiklerden kaçınalım, bu tarz hareketlerde bulunanları da kibarca uyaralım ya da ilgili arkadaşlara bildirelim.!
Ayrıca son ve önemli bir istirhamım da, forum kuralları çerçevesinde güzel dilimizi; Türkçemizi yıpratmayalım, kendine has zenginlikleriyle ve edebi yapısıyla kullanmaya çalışalım, bozmayalım, deforme etmeyelim..!
Sevgi ve Saygılarımla,
PcTeknik Yönetimi adına bir hatırlatma.
dedeefendi...
dedeefendi
11-05-06, 03:34
Lütfen hiç kimse üzerine alınmasın, zira bu genel bir hatırlatmadır, en azından bundan sonra yukarıda ve forum kurallarında zikredilen bu anlayışa riayet göstermeye çalışalım..!
Güneşin Kızı
11-05-06, 05:27
Ayrıca son ve önemli bir istirhamım da, forum kuralları çerçevesinde güzel dilimizi; Türkçemizi yıpratmayalım, kendine has zenginlikleriyle ve edebi yapısıyla kullanmaya çalışalım, bozmayalım, deforme etmeyelim..!
Sevgi ve Saygılarımla,
PcTeknik Yönetimi adına bir hatırlatma.
dedeefendi...
Teşekkür ederim neyzen dostum..;) Türkçemize sahip çıkalım....:)
DEDEEFENDİNİN ÇOK HAKLI OLARAK YAPTIĞI HATIRLATMA,ZATEN OLMASI GEREKENDİR.DİL HASSASİYETİNE RİAYET ETMEK DEMEK,TÜM KÜLTÜREL VARLIKLARIMIZIN,BİZDEN SONRAKİ KUŞAKLARA,KUTSAL EMANET GİBİ DEVREDİLMESİ DEMEKTİR.VATANIN VE MİLLETİN İLELEBED DEVAMI BUNA BAĞLIDIR.BU HATIRLATMALAR,ONURLU VE GURURLU GENÇ KARDEŞLERİMİZ İÇİN ALTIN ÖĞÜTLERDEN OLUP,BEYİNLERİNDEKİ MÜCEVHER KUTUSUNDA KORUNMALI VE KENDİNDEN SONRAKİLERE BİR SANCAĞIN DEVİR TESLİMİ GİBİ TESLİM EDİLMELİDİR.
SAĞ OLASIN DEDEEFENDİ..
dedeefendi
22-05-06, 08:31
Öncelikle açmış olduğun konu için teşekkür ederim:). İnternet Aleminde malesef bu çirkin yazılara rastlamak mümkün. Bizler nedense "i" ı, "ü" u, "ö" o vs.. Kullanılabiliyor Bunlar hoş şeyler değil, istemeden yapılanlar hataları sayıyorum arad hepimiz yapmaktayız fakat bariz yapanlara kınıyorum. Birde Türkiye'de olmayıp klavyesi TR olmayan arkadaşlara birşey demiyorum.
Acaba bu hareketlerin bir gösteriş veya özenti olabilirmi?
Sevgili dostlar, anlayabileceğiniz üzere bu yazı bir alıntıdır ve Türkçemizi güzel kullanmayı özendirmek, hatta bununla kalmayıp yanlış kullanımları eleştirmek adına yazılmıştır..
Kime ait olduğu tabiki önemli değil, ancak "Ne var şimdi bu yazıda.", demeden önce, öğrenmiş olduğunuz gramer ve anlam bilgilerinizi hatırlamaya çalışarak, bir daha okuyun lütfen.
Elbette hepimiz, belkide farkında olmayarak çeşitli hatalar yapıyoruz
( Benim yaptığım hataları hoşgörmeniz için bu cümleyi kurmak zorundayım :D ), ama en azından böylesine bir konuda yorum yazarken ve insanları eleştirirken yazdığımız yazıya biraz daha özen göstermemiz gerekmez mi?
Eğer aklınızdan "Ne olacak burada anlatılmak istenen önemli." gibi bir cümle kurmak geçiyorsa, şunu söyleyebiliriz; anlatılmak istenenle anlatım burada sıkı bir ilişki içerisinde.
Hatta bu konuda anlatılmak istenen, anlatımın bizzat kendisi.
Filhakika aramızda edebiyatçı ve dili güzel kullanan arkadaşlarımızın da bulunduğunu düşünerek sözü fazla uzatmayacağım.
Şimdi gelelim mevzunun özüne. Yukarıdaki alıntı mesajı ilk defa okuduğumda fazlaca birşey anlayamadım ve bu uyarının bu şekilde yapılmasından duyduğum elemi de sizinle paylaşmak istedim.
Bu alıntı mesajı orjinali ve anlamını mümkün olduğunca bozmadan en doğru şekilde ifade eden arkadaşımıza 300 başarı puanı ekleyeceğiz..
Evet yanlış duymadınız bu bir yarışmadır, edebiyata ve dilimize ilgisi olan herkesi bu yarışmaya katılmaya davet ediyorum..
Kurallar:
Yarışma katılmak için yukarıdaki mesajı size göre en uygun şekilde ve en güzel Türkçe ile yeniden yazıp bu konunun altına eklemeniz yeterli olacaktır.
Yanlızca bir çeviriniz ile yarışmaya katılabilirsiniz.
Her türlü yazım, noktalama ve imla kuralları değerlendirilecektir.
İki aynı mesajın gönderilmesi durumunda, ilk gönderen arkadaşın mesajı kabul edilecektir ( Mesajların noktalama, yazım ve imla dahil bütün herşeyi ile aynı olması durumunda)
Herkes mesajı gönderdikten sonra anket usülü ile birinci belirlenecektir.
Son katılım tarihi değişiklik olmadıkça 2 Haziran Cuma 2006.ÖDÜLLER
1.ye 300 başarı puanı.
2.ye 200 başarı puanı.
3.ye 100 başarı puanı.
Katılan her üyemize 25 başarı buanı eklenecektir.Başarılar...
Güneşin Kızı
22-05-06, 10:45
Açmış olduğunuz konu dolayısıyla size teşekkür ediyorum. İnternet kullanımının günlük yaşamımıza girdiği çağımızda, yazışarak anlaşma önemini bir kat daha arttırmıştır. Duygu ve düşüncelerimizi, karşı tarafa sözlü olarak anlatırken bile yaşadığımız güçlükleri yazı ile anlatırken daha fazla yaşıyoruz. Bu güçlüklerin en başında ise Türkçe’nin doğru kullanılmaması geliyor. Kelimelerin eksik yazılmasından (ii, saol vs.) tutunda Türkçe’mize has ünlülerin kullanılmayışı (i yerine ı, ü yerine u, ö yerine o, ğ yerine g, ç yerine c, ş yerine s) ve kelimelerin İngilizce yazımı (tamam yerine ok, hoşçakal yerine bye) en belirgin olan yanlışlardandır. Bu tür yanlışların alışkanlık haline geldiği bu noktada, hem bir görüntü kirliliği, hem de bir anlama sorunu meydana gelmektedir. Bu yanlışlıkları yapan kişileri kınıyorum. İstem dışı yapılan hatalar ile klavyesinde noktalı sessiz harfleri bulundurmayan kişiler ise bu yazının ulaşmak istediği kesimin tamamen dışındadır.
Bu aşamada sorulması gereken soru: Acaba bütün bu yazım hataları gösteriş ve özenti için yapılıyor olabilir mi?
Bu bir örnek mahiyetinde olsun.. Ben yarışma dışındayım..
dedeefendi
22-05-06, 10:55
Güzel bir yorum olmuş ama epeyce değişiklik yapmışsın :)
Hem öyle örnekdi felan da anlamam :) herkes bildiği kadar güzel Türkçesi ile birşeyler yazarsa sevinirim yoksa dedeyi küstürürsünüz ona göre :D
Sonuç olarak belki bu sayede kendimizi birazcık yoklar daha güzel cümleler kurabileceğimizi keşfetmiş oluruz..
Dilimiz için değmez mi.?
Güneşin Kızı
22-05-06, 10:58
Güzel bir yorum olmuş ama epeyce değişiklik yapmışsın :)
Hem öyle örnekdi felan da anlamam :) herkes bildiği kadar güzel Türkçesi ile birşeyler yazarsa sevinirim yoksa dedeyi küstürürsünüz ona göre :D
Sonuç olarak belki bu sayede kendimizi birazcık yoklar daha güzel cümleler kurabileceğimizi keşfetmiş oluruz..
Dilimiz için değmez mi.?
Ben kalıplarda kalamam, değiştiririm komple..Göze ve kulağa hoş gelmesi için çabalarım..:p ;) O yüzden ben yarışmaya giremem.. Parça bütünlük sağlamalı..Bir giriş bir de sonuç olmalı..;)
dedeefendi
22-05-06, 11:02
Kurallar dahilinde ve bence güzel bir yorum, evet diğer arkadaşlardan da bekliyoruz ;)
dedeefendi
22-05-06, 20:05
Başka katılan yok mu arkadaşlar..?
Yapacağınız şey çok basit dostlarım birkaç düzeltme ile yukarıdaki yazıyı yeniden yazmanız ve böylece bu konudaki hassasiyetinizi belirtmiş olacaksınız..
Linki görüntüleyebilmek için <a href="%2$s"><strong>Üye</strong></a> olmanız gerekiyor.
resimlerle anlatmi$ arkada$; alintidir...
bana kalirsa herkes fikrinde selbes tir, digerinin kalbini kirmadikca..
Ben pek anlamadım yarışmayı ama yazalım bir şeyler ;)
Öncelikle açmış olduğunuz konu için teşekkür ederim. İnternet Aleminde malesef bu çirkin yazılara rastlamak mümkün. Bizler nedense "i" , ''ı'' , "ü" ''u'' , "ö" , ''o'' vs.. çok az kullanıyoruz. Bunları kullanmamak hoş şeyler değil, istemeden yapılanlar hataları saymıyorum arada sırada hepimiz yapmaktayız , fakat bariz yapanlara kınıyorum. Birde Türkiye'de olmayıp klavyesi TR olmayan arkadaşlara birşey demiyorum.
Acaba bu hareketler bir gösteriş veya özenti olabilirmi?
Yada bu hatalar batılılaşmanın izlerimi acaba diye düşünüyorum ve öyle olduğu açıkça ortada.Aslında toplumdaki kişilerin suçu yok dışarıya çıktığımızda (örneğin : Taksime İstanbulda yaşayanlar bilir) bakıyoruz ki tüm dükkan isimleri İngilizce olmuş bireylerde ister istemez bunu özeniyorlar diyecek fazla bir şey yok sanırım.....
dedeefendi
23-05-06, 01:55
Teşekkürler Aykancım aslında yarışmalar senden sorulur ;)
Anlamışsın işte ama iki kişi ile olmaz daha fazla katılım bekliyoruz..
Bu konudaki yarışmaya tarafımca izin verilmiş olup herkesin katılmasını bekliyorum....
Dilini , Türkçesini seven , sahip çıkacak duyarlı olan özellikle genç kitleyi bu yarışmaya bekliyoruz....
dedeefendi
23-05-06, 02:26
Bu konudaki yarışmaya tarafımca izin verilmiş olup herkesin katılmasını bekliyorum....
Dilini , Türkçesini seven , sahip çıkacak duyarlı olan özellikle genç kitleyi bu yarışmaya bekliyoruz....
Allah iyiliğini versin dostum güldürdün beni :D aslında ben bunu bir başka sitede gördüm ve sinir oldum sabahın bir saatinde de ekliyeyim dedim. Bu yarışmayı yeni bir konuya ekleyip bir yarışma yapalım istersen ne dersin ;)
Olabilir. O zaman yarışmayı sen düzenle fikir senden çıktı nede olsa ;)
Güzel dil Türkçe bize,başka dil gece bize
İstanbul konuşması en saf en ince bize
Türkçeyi bilenlerle,Türkçeyi bildiğini sananların belirgin farklılığı ancak yazım dili denilen,Edebi yazılarda görülmektedir.Her ne kadar yörelerimiz arasında şiveden kaynaklanan konuşma türlerimiz olsa da,bunları bir zenginlik olarak değerlendirebilir,üzerinde tenkit yapmayız.Ancak yazılarda kullandığımız kelimelerimizin,gerek anlam zenginliği ifade etmesine ve gerekse kuracağımız cümlelerimizde tam yerinde kullanmamıza özen gösteririz.Bu özenin gösterilmemesi halinde hem meramın anlatılmasında zorlanmalar,hem de kişilerin düşündüğü gibi anlamasına yol açar ki,yazım hatalarından dolayı en çok biribirimizi tam anlamadığımız için,ne demek istendiğini tekrar tekrar sorma gereği hasıl olur.Halbuki tek kurulacak cümlede açık ve net bir anlamın ifade edlmesi çok önemlidir.Cümleler içinde kullanılacak her türlü yabancı kelimenin,zengin dil haznemizin içinde bulunan bir kelimenin katli anlamına gelmelidir.Dilimizi en güzel kullanabilmeyi nesiller biribirine aktarmalıdırlar.
karagozlum
24-05-06, 21:02
Simdi dedem ben bu yaziyi degistirmek isterim ama cok sacma olur, cunku bildiginiz gibi bende zaten Turkce harfler mevcut degil, o yuzden benim bu yaziyi degistirmem pek anlamli olmaz ;). O yuzden kullanmayi cok istedigim ama ne yazikki kullanamadigim Turkce harfleri icin ozur dileyerek hos gorulerinize siginiyorum..
Karagolume katiliyorum biz nolcaz peki?
Millet, arkadaslar anca kendinizi dusunmuzsunuz neyse size basarilar
Arkadaşlar yarışma işin şakası ... Önemli olan burada Türkçemizin batılılaşması... Zaten sizlere söyleyecek bir şeyimiz yok sizin yanlışlarınız olabilir ;) Sözümüz Türkiyede yaşayan Türklere ...
karagozlum
24-05-06, 21:16
Saolasin Aykan abi, zaten benim normaldede Turkcem iyi degilki, kaldiki su yarismaya katilsak :p
dedeefendi
25-05-06, 00:17
Simdi dedem ben bu yaziyi degistirmek isterim ama cok sacma olur, cunku bildiginiz gibi bende zaten Turkce harfler mevcut degil, o yuzden benim bu yaziyi degistirmem pek anlamli olmaz ;). O yuzden kullanmayi cok istedigim ama ne yazikki kullanamadigim Turkce harfleri icin ozur dileyerek hos gorulerinize siginiyorum..
Karagolume katiliyorum biz nolcaz peki?
Millet, arkadaslar anca kendinizi dusunmuzsunuz neyse size basarilar
Herşeyin bir çaresi vardır biz herkesi düşünüyoruz çiçekkız..
Siz sorunu söyleydiniz de çare bulmadık mı..
Kurallar yukarıda yazıyor, metni daha güzel bir türkçe ile yeniden yazacaksınız ve yarışmaya katılıyorsunuz işte bu kadar basit.
Buyurun arkadaşlar işte size ihtiyacınız olan harfler ve karakterler, kopyala yapıştır yapacaksınız o kadar...;)
" ı " , " i " , " u " , " ü " , " ç " , " ş " , " ğ " , " ö " ...
" I " , " İ " , " U " , " Ü " , " Ç " , " Ş " , " Ğ " , " Ö " ...
Sizde olmayan başka karakter varsa söyleyin yazalım..
Ayrıca kuralları biraz değiştirdik, yeni kurallar yukarıda yazıyor, katılan herkese 25 başarı puanı da ekleyeceğiz..
karagozlum
26-05-06, 23:34
Saol dedem, pek beceremem ya hadi bi deneyim bari ;) (Eee dedem, bunlarin buyuk harfli olanlarini vermemissin cumlenin basinda kullanmak icin ya neyse, ben bulurum biryerlerden..)
Öncelikle açmış olduğunuz konu için teşekkür ederim. İnternet Aleminde malesef bu tür çirkin yazılara rastlamamız mümkün. Bizler nedense ''ı'' yerine i, ''ü'' yerine u, ''ö'' yerine o, ''ğ'' yerine g ve ''ş'' yerine s kullanabiliyoruz. Bunlar hoş şeyler değil. İstemeden yapılan yanlışları hatalardan saymıyorum, cünkü arada sırada hepimiz bu hataları yapmaktayız. Fakat bu yanlışları bariz yapanları kınıyorum.
Acaba bu hareketler bir gösteriş veya özenti olabilirmi?
(Not: kopyala yapistir anca bukadar yapabildim ;))
dedeefendi
27-05-06, 00:26
Sağolasın Karagözlüm olmuş işte bahane anlama :D iyi kötü demeyin haydi bakayım kanunsuz, eylüller, başka kim var ya edebiyat bölümünde herkesten bekliyoruz birşeyler :p
Ayrıca büyük karakterleri de ekledim üstteki mesaja ;)
Öncelikle açmış olduğun konu için teşekkür ederim.
İnternet aleminde maalesef bu çirkin yazılara rastlamak mümkün. Bizler nedense "i" yerine "ı", "ü" yerine "u", "ö" yerine "o" gibi yanlış harfler kullanılabiliyoruz. Bunlar hoş şeyler değil, herkesin de hata yapabileceğini anlayabilirim. Fakat; bariz yapanları kınıyorum! Bir de Türkiye'de olmayıp klavyesi TR olmayan arkadaşlara birşey diyemiyorum.
Acaba, bu hareketler bir gösteriş veya özenti olabilir mi?...
elimden pek bir şey gelmedi bu soru karşısında kusura bakmayın:(
Öncelikle, açmış olduğunuz bu hassas konu için teşekkür ederim. Mâlesef internet ortamında, bu tür çirkin yazılarla sıkça karşılaşıyoruz. Bazılarımız, nedense yazılarında Türkçe karakterler yerine, başka dillerde kullanılan karakterler kullanıyorlar. Bu tür yazılar, Türkçe’miz adına hiç yakışık almıyor.
Bu konuda, istemeden yapılan hataları saymıyorum. Bu tür hataları, bazen hepimiz farkında olmadan yapabiliyoruz. Bilerek ve kasıtlı bir şekilde yapanları kınıyorum.Yurt dışında yaşayan klavyesi Türkçe olmayan arkadaşlarımız için yapacak bir şey yok. Neticede, onlarınki zorunluluktan kaynaklanıyor.
Acaba bu hareketler, gösteriş veya özenti olabilirmi?
İşyerinde bütün gece ayaktayım ve bu saatte uykulu gözlerle ancak bu kadar yazabildim. Önemli olan katılımı arttırmak. Metinde hatalarım varsa Edebiyatcı arkadaşlardan özür diliyorum...
Türkçe'yi doğru düzgün kullanın, hasta etmeyin beni. Benim soyadım "Sarıyıldız". Olur da "sariyildiz" yazarsınız. Kalbinizi kırarım. "i" ise "i"dir, "ı" ise "ı"dır. Ne var yani. Bir noktayı tepeye fazladan koysanız, eliniz mi kırılır. Zaten sinirliyim. Gelmeyin üstüme.
Bir de şu konuda herkesi uyarmak isterim. Özel isimler büyük harfle başlar. Çoğunlukla bu tip hataları es geçerim ama, işin suyunu çıkaranların sayısı hızla artmaya başladı.
"Allah" yerine "allah" (Tövbe tövbe) :mad2:
"Atatürk" yerine "atatürk"
"Türkiye" yerine "türkiye" yazanlar filan.....
Bakın normal özel isimler olsa neyse. Ama bazı kelimelere; dinsel yada ulusal olarak, ulvi anlamlar yüklenmiştir. Hadi diğerlerini hoşgörelim. Ama en azından bu tip kelimelerde daha dikkatli olalım lütfen. Hasta etmeyin adamı. Zaten cinler tepemde.
Son bir uyarımda devlete olacak. Siz üstünüze alınmayın sevgili PC-Teknik halkı. Ülkemizde satışı yapılan bir çok cep telefonunda, Türkçe karakterler eksik. Oysa menüsüne girip dolaştığımız zaman, Arapça ve Rusça gibi; Latin alfabesi dışındaki dillerin bile, yüklü olduğunu görüyorum. Cinlerim tepeme çıkıyor. Misal, bir mesaj yazıcaz. Güya tatildeymişiz de ailecek, hepimizin canı sıkılmış. Aynen şöyle bi mesaj düşünün.
"Pufff!!! Bu tatilde iyice s.kt. beni. Annemler de s.k.ld.."
Şimdi böyle bir telefonun, ithalatına izin veren; Sanayi ve Ticaret Bakanlığının da; Dış Ticaret Müsteşarlığının da, Türk Standartları Enstitüsü'nün de, İthalatçı firmanın da .......
Neyse. Böyle bi başlık altında, güzel dilimizi kötüye kullanmayayım. Haa, ne diyodum. Adamı hasta etmeyin.
NOT: Yurtdışında yaşayan ve TR klavye kullanamayan gurbetçilerimize, azcık tolerans gösteririm. Azcık ama. abartmayın yani. Adamı hasta etmeyin. ;)
Güneşin Kızı
29-05-06, 11:16
Ben yazmayı unutmuşum.. Hatırlattığın için teşekkürler..
Özel isimler büyük harfle başlar.şç7
"Öncelikle açmış olduğun konu için teşekkür ederim...
İnternette maalesef bu gibi çirkin yazılara rastlamak mümkün... Nedense 'ı' yerine 'i', 'ü' yerine 'u', 'ö' yerine 'o' kullanılabiliyor. Bunlar hoş şeyler değil... İstemeden yapılan hataları saymıyorum, arada hepimiz yapmaktayız; fakat kasten hata yapanları kınıyorum. Bir de klavyesinde Türkçe karakter bulunmayan arkadaşlara bir şey demiyorum.
Acaba bu hareketler bir gösteriş veya özenti olabilir mi?"
Öncelikle açmış olduğun konu için teşekkür ederim. İnternet aleminde maalesef bu gibi çirkin yazılara rastlamak mümkündür. Bizler nedense "i" yerine "ı", "ü" yerine "u", "ö" yerine "o"...vb. harfleri yanlış bir şekilde kullanmak gibi hatalar yapıyoruz. Bunlar hoş şeyler değildir. İstemeden yapılan hataları saymıyorum, arada sırada hepimiz hata yapmaktayız fakat isteyerek hata yapanları kınıyorum. Bir de Türkiye'de bulunmayıp; bilgisayar klavyesi, Türkçe klavye olmayan arkadaşlara birşey demiyorum.
Merak ediyorum; acaba bu hareketler gösteriş veya özenti sebebiyle olabilir mi?
........................................................................................................................................................................
dedeefendi
02-06-06, 18:24
Evet arkadaşlar bu gün yarışmanın son günü, yarına kadar başka katılım olmazsa yarışmayı başlatacağız ;)
Feridun Bey
02-06-06, 22:56
Teşekkürler açmış olduğun konu için ğş1 .İnternet Ortamında böyle çirkin yazılara çok rastlar olduk .Bizler nedense ,i ,ö ,ü , ğ gibi Türkçe'nin en kendine has kelimelerinin yerine ı, o, u , g kelimerini kullanıyoruz.Bunlar hoş şeyler değil ,istemeden yapılanları saymıyorum tabi ,arada hepimiz yapmaktayız fakat bilerek yapanları ,umursamayanları kınıyorum.Bir de ,Türkiye'de olmayan ve de klavyesi Türkçe olmayan bilgisayar kullanıcılarını saymıyorum.
Merak ediyorum da ,bu yapılanlar bir gösterişin ve özentinin neticesi mi ?
|CaRP3'Diem|
03-06-06, 03:54
"Türkçem, benim ses bayrağım." Ünlü ozanımız Fazıl Hüsnü Dağlarca böyle demiş. Göndere çekilmek için uzun ve zahmetli uğraşlar verilmiş kıymetli bir değer, ses bayrağımız. Ne yazık ki şimdi bu bayrağı yerinden etmeyi fırsat bilmiş birçok insan var. "Türküm" diyen, ama Türkçe'nin eşsiz güzelliğine gölge düşüren birçokları. Siz ve ben gibi. Unutuyoruz bazen değerlerimizi. Farkında olmadan kaybediyoruz güzellikleri. Türkçemizdir ki, Türklük duygusunun en belirgin sıfatlarından biri. Ağlarken, gülerken, severken, sevilirken, özlerken. İşte Türkçe, bizim biricik benliğimiz.
Bugün internet ortamında o kadar yanlış kullanıyoruz ki Türkçemizi. Dangalak ve asılsız kelimeler üretip kullanmaktan çekinmiyoruz. Belki en güzel duyguların ifadesi olan karakterlerimizi harcıyoruz, bozduruyoruz, parçalıyoruz. Bunu bilerek yapmıyoruz. Birilerine, birşeylere ayak uyduruyoruz. Ama en önemlisi uydurmayı iyi biliyoruz.
Kendimden basit bir örnek vereyim izninizle. Gün boyunca sık sık kullandığımız bir kelime, "güzel" kelimesi. Artık ben ona "güsel" diyorum. Alıştım çünkü. Peki neden ben "güzel" kelimesini, girdiğim sözel sınavlarda dahi "güsel" şeklinde yazabilecek dercede yozlaştım? Cevap nedir biliyor musunuz, değişiyoruz. Kendimizi, dilimizi belki de varlığımızı unutup değişiyoruz. Ses bayrağımdın, ses kaynağım oldun. Artık seninle, senin bile hayal edemeyeceğin şeyler üretiyorum. İşte yaptımız bu. Tam olarak bu...
>>>Birşeyleri değiştirmek yerine kendi düşüncelerimi yazmak mantıklı geldi. Bende Türkçemi yanlış kullanıyorum. Hatta yukardakileri okurken birçoğunu göreceksiniz bu yanlışların. Ama en azından dikket etmeliyim. Bu konuyu okuduktan sonra, artık daha dikkatli olacağıma inanıyorum.
dedeefendi
03-06-06, 04:18
Bunu yarışma için yazılmış sayıyorum dostum ;)
Biraz özgün olmuş:D ama güzel ifade etmişsin, seni de ekliyorum.
Evet başka dostlardan da bu manidar konuya mesaj gönderip Türkçemize sahip çıkmalarını bekliyoruz.
Feridun Bey
04-06-06, 01:01
Belki yeri bura değil ama madem Türkçe hakkında bir şeyler yapmaya çalışıyoruz tüm iyi niyetimizle , Uğur Mumcu'nun '' Bilgi ,Düşünce ,Eylem '' lafından hareketle biraz bilgi için.............
Türkçe İmla Klavuzu (Linki görüntüleyebilmek için <a href="%2$s"><strong>Üye</strong></a> olmanız gerekiyor.)
Boyut : 2.4 Mb
55.264 kelimelik bir arşive sahip olan İmla Kılavuzu Türk Dil Kurumu sitesinde sunulan bilgilerin bir veri tabanında toplanmış halidir.İmla Kılavuzu kullanımı hakkında açıklayıcı bilgileride içeren program sağ alt tarafta bulunan görev çubuğunda çalışır.
arkadaşlar, merak ettim yarışmanın sonucu ne oldu?
karagozlum
05-06-06, 18:52
''Yarisma'' halen baslamadi Eylulcum ;)..
Dedem nezaman baslayacakti? Cuma gunu son degilmiydi?
dedeefendi
05-06-06, 18:57
Yarın akşam başlatıyorum arkadaşlar, gecikmeden dolayı özür dilerim.
dedeefendi
08-06-06, 04:23
Oy vererek hem başarı puanı kazanıp, hem de dilimize sahip çıkmak adına sizde birşeyler yapabilirsiniz.
Yarışmaya katılıp, oy vermek için aşağıdaki linke tıklayınız.
Linki görüntüleyebilmek için <a href="%2$s"><strong>Üye</strong></a> olmanız gerekiyor.
saygı duymak ve kurallara uymak düşüyor bize de.
değil mi efendim?
PcTeknikZone