PDA

Tüm Versiyonu Göster : Kilise, Da Vinci Şifresi’ne karşı!

blade#
16-03-05, 23:30
Katolik kilisesi, ‘Da Vinci Şifresi’ adlı romana karşı mücadelesini sürdürüyor. İsa’nın evlendiğini, bir çocuğu olduğunu, soyunun devam ettiğini öne süren romanın satışı Hıristiyanlıkla ilgili kilise kitaplarının satışını geçti.

BBC Türkçe / NTVMSNBC

16 Mart 2005 — Kilise’nin en üst düzey din adamları arasında bulunan Cenova Başpiskoposu, utanç verici yalanlar diye nitelediği kitap hakkında bir toplantı düzenlemeye hazırlanıyor.

Başpiskopos Tarcisio Bertone, Vatikan’da bir dönem, Papa’nın en yakın danışmanlarından Kardinal Ratzinger’in başyardımcısı olarak görev yapıyordu.
Şimdi de İtalya’nın en büyük kilise bölgesi olan Cenova’nın denetimini elinde tutuyor. Yani Kilise’nin en üst düzey görevlilerinden.
Başpiskopos, Dan Brown’un ünlü romanı ‘Da Vinci Şifresi’nde yazılanların, tarihi çarpıttığını ve kendisini dehşete düşürdüğünü söylüyor.
Kaygıları mesnetsiz değil. İsa’nın evlendiğini, bir çocuğu olduğunu, soyunun devam ettiğini ve bu kişilerin geçmişte Fransa kralları hanedanını oluşturduğunu öne süren roman, dünya genelinde 25 milyon adet sattı ve bu sayı kilisenin kendi inançlarını anlattığı kitaptan çok daha fazla.

Kardinal, bu nedenle şimdi “utanç verici mesnetsiz yalanlar olarak nitelediği iddiaları çürütmek üzere” tarihçileri ve din uzmanlarını Cenova’da biraraya gelmeye çağırdı. Toplantının adı “tarihi olmayan bir hikaye”

‘TARİHİ OLMAYAN BİR HİKAYE’
Başpiskopos Bertone, son dönemde gazetelere de yakında beyazperdeye aktarılacak bu filmi eleştiren demeçler veriyor, Katolik kitapçıların kitabı satmasını, Katolikler’in de satın almasını eleştiriyordu.
Kitabı okuyan binlerce kişi son aylarda Avrupa’da kitapta sözü edilen yerlere düzenlenen turlara katılıyor.
Hatta Dan Brown’ın Roma’da geçen bir diğer romanı için de benzer turlar düzenlenmeye başlandı. Yani konunun tarihle ilgisi olmasa da ekonomiyi canlandırdığı açık.

‘DA VİNCİ ŞİFRESİ’NİN KONUSU
Harvard Üniversitesi Simge-Bilim Profesörü Robert Langdon, Paris’te iş gezisindeyken, geceyarısı, Louvre’un yaşlı müdürünün ölü bulunduğu haberini alır. Langdon ve yetenekli Fransız kriptoloji uzmanı Sophie Neveu, cesedin etrafındaki izleri takip ederek bu garip esrar perdesini araladıkça, ipuçlarının onları Da Vinci’nin tablosuna götürdüğünü keşfederler. Büyük usta bu sırrı herkesin görebileceği bir yere, ünlü eseri Mona Lisa tablosunun içine gizlemiştir.

Langdon bu garip bağlantıyı açığa çıkarınca tehlike artar. Cinayete kurban giden müze müdürü de, Sir Isaac Newton, Botticelli, Victor Hugo, Da Vinci ve aralarında diğer ünlülerin de bulunduğu gizli bir kuruluş olan Sion Manastırı Derneği’nin bir üyesidir.
Langdon, aydınlatmaya çalıştıkları bu tehlikeli sırrın yüz yıllardır tarihin derinliklerinde gizlendiğinden şüphelenir. Böylece Paris ve Londra sokaklarında amansız bir kovalamaca başlar. Langdon ve Neveu, kendilerini, atacakları her adımı önceden bilen esrarengiz olduğu kadar da çok zeki olan bir adamla karşı karşıya bulurlar. Eğer bu karmaşık bilmeceyi çözemezlerse Priory’nin büyük yankılar uyandıracak bu çok eski gerçeği ebediyen kaybolacaktır.

DAN BROWN KİMDİR?

Dan Brown, Amhert Koleji ve Philips Exeter Akademisi’nden mezun olduktan sonra bir süre eğitim gördüğü bu okullarda İngilizce öğretmenliği yaptı. Şifre çözme ve gizli hükümet örgütlerine duyduğu ilgi, 1996’da ilk romanı ‘Digital Fortress - Dijital Kale’nin ortaya çıkmasını sağladı.
Roman, yayımlanmasından hemen sonra bir anda elektronik kitap listelerinde bir numaraya yükseldi. Ulusal Güvenlik Teşkilatı’nı konu alan roman sivil halkın mahremiyeti ile ulusal güvenlik arasındaki ince çizgiyi irdeliyordu.
Yazar tekno-gerilim türündeki ikinci romanı ‘Deception Point’te de politikada ahlak, güvenlik ve gizli teknoloji konularını işledi.
Başkanlık Ödülü’nü kazanmış bir matematik profesörü ile ilahiyat müzisyeni bir annenin oğlu olan Dan Brown, bilim ve din gibi paradoksal felsefelerin egemen olduğu bir ortamda büyüdü. Bu birbirini tamamlayıcı görüşlerden aldığı esinle ünlü romanı ‘Angels&Demons - Melekler ve Şeytanlar’ı yazdı. Bu yapıt da bir İsviçre fizik laboratuarı ile Vatikan kenti arasında geçen, bilim ve din odaklı bir gerilim romanıdır.

kanunsuz
17-03-05, 01:37
@O zaman bu adamlar aynı yazarın "Melekler ve Şeytanlar" kitabınıda yasaklamaları gerekir..

şöyleki o kitapda yanı mantık ve aynı kurguda gidiyor...
2 kitap kahramanıda aynı .. 2 kitapdada karhramanın etkileşimindeki kişiler. aynı huylu kişiliklere sahipler..
ve en iyisi "melekler ve şeytanlar" kitabıda vatikana karşı bir sürü -vatikanın dediğine göre- yalanlar içermekte

ve hatta Meleklerve Şeytanlar kitabıunın başında dediğine göre Vatikan yetkililkeri dan brown şahsiyetinin yani kitabın yazarı vatikan arşivlerine girmesine dahi izin vermişler..

vede Melekler ve Şeytanlar.. "Da'vıçinin Şifresinden" sonra çıktı...
ve hatta 2nci kitap 1nci kitapdan daha fazla karalama (vatikanın sölediği) içeriyor..

bende bu haberde bir bit eniği yada aklımın almadığı başka bir unsur var...

1.kitap: Da'vincinin Şifresi
2.kitap: Melekler ve Şeytanlar..
3.kitap: Dijital Kale

1ve2nci kitap neredeyse tamamane aynı...

neyse yorumlamak size kamış...

urieL
18-03-05, 14:11
hatda yazar papayla bile görüşmüş melekler ve şeytanlar için araştırma yaparken..bu ne yaman çelişkidir bende anlamadım....

zortnets
18-03-05, 17:55
neyse ne valla kim catisirsa catissin kitaplar cok gusel

BuTTeRflY
18-03-05, 18:54
bence de kitaplar güsel ama yanlış bilgiler içerdiği konusunda bende hemen hemen kiliseyle aynı fikirdeyim

urieL
20-03-05, 17:14
bence o kadar güzel değil kitaplar brezilya dizisi gibi bişe aslında...sırf entrika olsun diye yazar baya uçmuş....özellikle melekler ve şeytanlarda kitabın sonunu zor getirdim...

BuTTeRflY
20-03-05, 19:22
bence o kadar güzel değil kitaplar brezilya dizisi gibi bişe aslında...sırf entrika olsun diye yazar baya uçmuş....özellikle melekler ve şeytanlarda kitabın sonunu zor getirdim...
o kadar da değil yawf

urieL
21-03-05, 23:00
niye değil? şimdi okumayıpta okumak isteyenlere saygısızlık etmek istemem ama papa nın adamın babası çıkması ve kardinalin yaptığı onlar saf ve temizdi konuşmatam bu dizilere layık bi olaydı...bide langdon ın o kadar yüksekten tenteyle yere inmesi vardı ki yuh ya..adamda ne güç varmış tenteyi elleriyle paraşüt olarak kullandı..var mı böle bi olay...

Darkfighter
21-03-05, 23:10
olm uriel sen dünyaya muhalefet olarak doğmuşsun diyorum başka bişey demiyorum. lam sen tenteyle inmeyi beceremiyon diye koskocaman longdon'da mı beceremeyecek kardeşim alalalaaaa. o tente paraşüt kullanabilirken sen kullanamıyosan bu senin eksikliğindir :D
konuya dönersek kilisenin başında ben olsam bende bu duruma itiraz ederdim

urieL
22-03-05, 02:28
pardon abi benim eksikliğim en yakın zamanda bunu gidericem...paraşütle atlama okuluna gidip millet paraşütle atlarken o kadar yükseklikten onlara hıhhlayıp tenteyle atlycam ama ölürsem senden bilsinler:D