PDA

Tüm Versiyonu Göster : Yorumda Nihat Genc Farkı...

|CaRP3'Diem|
25-04-06, 16:15
Bir edebiyatçının yorumlaması ruhsuz siyasete bir ruh katıyor adeta...

En soğuk siyasi tespitler bile insana siyasetin nesnesi değil, öznesi olduğunu hissettiriyor.

Ben Nihat Genç’i sırf bu yüzden zevkle dinlerim Sky TV’de.

Çünkü çoğu zaman siyasetçiler ve siyasi yorumcular insan doğasını ihmal ederek yaparlar işlerini.

Bana göre "Genç farkı" da yorumlarının odak noktasına insan ruhunu ve sevgiyi koymasından kaynaklanır.

“Bölücüler niçin başarılı olamayacak” dediğimde onlarca delil getirebilirsiniz.

Ama hiçbirisi geçen akşam Nihat Genç’in anlattığı bir hikâyeden yola çıkarak yaptığı benzeştirme kadar ikna edici olmayacaktır.

Genç’in hoşgörüsüne sığınarak, kendi dilimle size anlatıp paylaşacağım ondan işittiklerimi. (Aytun ÇIRAY)

*** >>>

Birgün sarayın balkonundan etrafı izlerken Padişah, müthiş bir sesin Boğaz’dan yankılandığını duymuş.

Besteleri günümüzde halâ çalınıp söylenen bir sanatçı olan III. Selim, derhal bu kişinin yanına getirilmesini emretmiş.

Bulup getirmişler isminin sonradan Sadullah Ağa olduğunu öğreneceği kişiyi huzura…

Selim, “Sesini, sanatını çok beğendim bu nedenle seni saraya alıyorum, ayrıca burada Mihriban Sultan’a da ders vereceksin” buyurmuş.

Çoğunuzun bildiği gibi, Osmanlı padişahları haremlerindeki kadınlardan birine aşık olurlar, onu farklı severler ve gözdeleri (başkadın, kadınefendi) yaparlardı.

III. Selim’in de gözdesi Mihriban Sultan…

Gel zaman git zaman Mihriban ile Sadullah birbirlerine aşık olmuşlar.

Tabii ki gözden göze, gönülden gönüle şarkılarla anlatılıp yaşanan soylu bir aşk bu!

Günün birinde III. Selim gözdesi, aşığı Mihriban Sultan için bir güfte yapmış.

Sadullah Ağa’ya vermiş bu güfteyi ve bestelemesini istemiş.

Nefis bir beste çıkmış ortaya ve Padişah, Sadullah Ağa’nın bu şarkıyı Mihriban Sultan’ın da bulunduğu bir ortamda okumasını istemiş.

Sadullah Ağa ise şarkıyı Mihriban Sultan’a da öğrettiğini, çok güzel icra ettiğini ve onun okumasının doğru olacağını Padişahına arzetmiş.

Çünkü Ağa bu şarkıyı Mihriban’a okumak istememiş.

Neden reddetmiş bu şarkıyı Mihriban’ın önünde okumayı Sadullah Ağa biliyor musunuz?

Aşık olduğu kadına, aşık olan rakibinin sözleriyle aşkını anlatmanın onursuzluğunu yaşamamak için.

Mihriban’ın gözünde iki paralık olmamak için.

Hiçbir aşık sevdiğine rakibinin sözleri ile hitap etmez, yoksa onu hak etmiyor demektir.

Bölücüler de Anadolu aşkından söz ediyorlar ya…

Palavra!

Bu nasıl bir sevgi ki, başka siyasilerin yazdığı güftelerle seslenmeye kalkıyorlar bu toprakların insanlarına.

Neden Kuvay-ı Milliye Destanı’nı yazan Nazım gibi… İstiklâl marşı şairi Mehmet Akif gibi değerlerin şiirlerine beste yapmıyorlar.

Bu Anadolu için “onursuz bir aşk” bile olamaz, olsa olsa “vahşi bir şehvet” olabilir.

Sadece bu neden bile onların niyetlerinin boşa çıkmasına yeter de artar bile.

inanmayan eski güftekârlara sorabilirler. (NİHAT GENÇ)

Deniz.
26-04-06, 01:57
Linki görüntüleyebilmek için <a href="%2$s"><strong>Üye</strong></a> olmanız gerekiyor.

Bu linkte Nihat Genç'in 63 tane yazısı var. Okumanızı öneririm.

dedeefendi
26-04-06, 03:01
sağolun dostlar ...

0duncu
26-04-06, 12:58
ben nihat agaya te$ekkur etyom derken sana te$ekkur etmi$im yaw!!! herhalde hakedyon sende!!! te$ekkurler emmi :)

|CaRP3'Diem|
26-04-06, 15:41
Linki görüntüleyebilmek için <a href="%2$s"><strong>Üye</strong></a> olmanız gerekiyor.

Bu linkte Nihat Genç'in 63 tane yazısı var. Okumanızı öneririm.

saol dostum hepsini tek tek okuyacağım...

patron58
26-04-06, 20:29
selam kardes bende cok severim nihta efendiyi cok atesli bir yanida vardir kendisinin,
bizlerle paylastigin icin tskler ellerine saglik