PDA

Tüm Versiyonu Göster : Özel Okulun Kayıt Parası 250 YTL

SeVeNHiLL
03-04-06, 10:49
Devlet okullarındaki en küçük kayıt parası velileri isyan ettiriyor. Özel okullar ise 40 YTL'den 250 YTL'ye kadar kayıt parası alıyor. Üstelik bu para kura çıkmazsa bile....Linki görüntüleyebilmek için <a href="%2$s"><strong>Üye</strong></a> olmanız gerekiyor. Özel ilköğretim okulları önümüzdeki eğitim öğretim yılı için kayıt tarihleri ve şartlarını belirlemeye başladı. Okulların bir kısmı ilköğretim birinci sınıf öğrencilerini kura veya mülakat yoluyla belirlerken, ön kayıt için astronomik ücretler istiyor. Kırtasiye ve diğer masraflar adı altında veliden 40 YTL ile 250 YTL arasında ön kayıt ücreti alan okullar, öğrencinin ismi kurada çıkmasa bile ön kayıt ücretini geri iade etmiyor.

Ön kayıt sırasında veliden belirli oranlarda ücret almak önceki yıllarda birkaç okul tarafından uygulanan bir yöntemken önümüzdeki yıl için pek çok okul aynı uygulamayı benimsedi. Ön kayıt tarihlerini gazete ilanları ya da internet sitesi aracılığıyla duyuran okullarödeme şartlarını da duyurularında belirtiyor.

SEKTÖRE YAPILAN AYIP

Aile, önce çocuğunun elinden tutup, bir nüfus cüzdanı fotokopisi, iki adet fotoğraf ve bir miktar para ile ön kayıt yaptırıyor. Sonra esas kayıt dönemi bekleniyor. Mülakatla öğrenci alan okullarda, öğrenci ile yapılan görüşme sonrası, okul ve öğrencinin birbirine uygun olup olmadığı kararlaştırılıyor. Kura sisteminde ise, belirlenen tarihlerde okulda toplanan veliler, büyük bir heyecanla kura sonuçlarını bekliyor. Öğrencinin ismi kurada çıkmasa dahi velilerin banka hesaplarına yatırdığı ya da ön kayıtta teslim ettiği paralar geri ödenmiyor.

Okul değiştirmek isteyen iki ya da üçüncü sınıf öğrencilerinin de ön kayıt yaptırması gerekiyor. Bu öğrenciler için ayrıca seviye tespit sınavları yapılıyor.

Türkiye Özel Okullar Birliği Başkanı Rüstem Eyüboğlu, ön kayıt sırasında alınan paraların sektöre yapılan büyük bir ayıp olduğunu belirterek, 'Bizlerin de kırtasiye masrafları oluyor. Ancak gider adı altında öğrenciden para toplanmaz. Öğrenci seçmek istiyorsanız bunun masrafına da kendiniz ödersiniz' dedi.

Bazı kurumların küçük hesaplar yaptıklarını belirten Eyüboğlu, dernek olarak ön kayıtlar sırasında para alınmasını tasvip etmediklerini söyledi.

Bazı kolejler ve istenilen rakamlar

Özel Küçük Prens Okulları: 75 YTL

TED İstanbul Koleji Vakfı: 70 YTL

Özel Üsküdar SEV İlköğretim

Okulu: 250 YTL

Özel Şişli Terakki İlköğretim

Okulu: 40 YTL

Koç Özel İlköğretim Okulu: 100 YTL

Özel Işık İlköğretim Okulu: 50 YTL