PDA

Tüm Versiyonu Göster : İmam Hatipli'nin Önü Kesin Kapandı 3/ mart

SeVeNHiLL
23-03-06, 17:12
Danıştay, Açıköğretim Lisesi Mezunlarına üniversite yolunu kapattı. Yani İmam Hatip ve Meslek Liselilerin, ikinci diploma alarak üniversiteye girme hayalleri bitti. Linki görüntüleyebilmek için <a href="%2$s"><strong>Üye</strong></a> olmanız gerekiyor. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Açıköğretim Lisesi Yönetmeliği'nin bazı hükümlerinin yürütmesini durduran Danıştay kararına yapılan itirazı reddetti.

Milli Eğitim Bakanlığı, Danıştay Sekizinci Dairesi'nin kararına itiraz etmiş ve yürütmeyi durdurma kararının kaldırılmasını istemişti. Bu talebi görüşen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, itirazı yerinde görmedi ve oybirliğiyle reddetti. Şimdi, Danıştay Sekizinci Dairesi yönetmeliğin bazı maddelerinin iptal istemini esastan karara bağlayacak.

Sekizinci Daire'nin kararı neydi?

Danıştay Sekizinci Dairesi, hükümetin meslek liseleri ile genel liseler arasındaki katsayı farkını genelge ile aşma girişimi frenlemişti.

Daire, yönetmeliğin 'Amaçlar' başlıklı 5'inci maddesinin yürütmesinin durdurulması istemini kısmen kabul etmişti. Buna göre:

İlköğretimi tamamlayan, ancak ortaöğretime devam etmeyenlerin Açıköğretim Lisesi'ne kayıt yaptırabileceği hükmünün yürütmesi durdurulmadı.

Aynı hükümdeki 'ortaöğretimden ayrılan, mezun olan ve yüksek öğretimden ayrılan veya mezun olanlara farklı alanlarda da öğrenim fırsatı vermek için Açıköğretim Lisesi'ne kayıt yaptırabileceğine' ilişkin hükmün ise yürütmesi durdurulmuştu.

Daire, 'ortaöğretimden ayrılan' ifadesinin çok geniş bir kavram olduğunu belirtti ve Danıştay'ın daha önceki içtihatları doğrultusunda, lise hazırlık sınıfında başarılı veya başarısız olanlar ile lise 1'de başarısız olanların Açıköğretim Lisesi'ne kayıt yaptırabileceğine işaret etti.

Hükümetin çifte diploma kararı

Hükümet 14 aralık 2005'te meslek lisesinde okuyanların fark derslerini vermek koşulu ile genel lise diploması almasına olanak tanıyan bir genelge çıkarmıştı.

İmam-hatiplerin önünü açtığı iddiasıyla eleştirilen genelgeden lise ve üniversite mezunlarının da yararlanmasının önü açılmıştı.

YÖK, Danıştay'a dava açmıştı

Bu düzenlemeye karşı çıkan Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK), 29 aralık 2005 tarihinde Danıştay'a dava açtı. Genelgeyi inceleyen Danıştay uygulamanın yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

YÖK, itiraz dilekçesinde bu ve benzer düzenlemelerin hükümetin değil YÖK'ün yetkisinde olduğunu savunmuş, meslek lisesi mezunlarına sınavsız yüksekokul imkanı tanındığı hatırlatılmış, uygulamanın genel liseler açısından eşitsizlik yaratacağı belirtilmişti.

Açıköğretim Lisesi Yönetmeliği'nin içeriği

Yönetmelikle, meslek lisesi hazırlık sınıfından ayrılanların geçebildiği açıköğretim liselerine ara veya son sınıftaki meslek lisesi öğrencileri ile mezunları da geçebilecek.

İmam hatip liselerinin de yararlanacağı bu değişiklik ile bir dönem öğrenim gördükten sonra öğrenciler üniversite sınavına istediği alandan girebilecek.

Katsayı nedeniyle puan kaybı da ortadan kalkacak. Yani ÖSS'ye meslek lisesi değil genel lise mezunu olarak girecek.

Yönetmelik değişikliğiyle açıköğretim lisesinde iki buçuk yıl olan öğretim süresi dört yıla çıkarıldı. Meslek lisesinden geçecek öğrenciler alan değişikliğine gidilebilecek. Fark derslerini veren genel lise mezunlarının yararlandığı tüm haklara sahip olacak.