PDA

Tüm Versiyonu Göster : Hdd nin FDİSK ve Formatlanması

varyemez
25-01-05, 03:41
HDD'NİN FDISK VE FORMATLANMASI

Bilgisayar restart yapılarak açılır. Açılınca Delete tuşuna basılarak Setup ayarlarına girilir.

Standart Cmos setup bölümüne girilerek donanım aygıtları AUTO olarak tanıtılır. İşlemler kaydedilerek setuptan çıkılır.

Bilgisayar yeniden başlatılır. Açılış disketiyle açılmalıdır. Dos ortamına geçilip,yapılacak ilk iş Harddiske FDISK işlemi uygulanmasıdır.

FDISK(fdisk yapabilmek için öncelikle var olan bölümler silinerek hardisk tek bölüm haline getirilmelidir);sabit disklerin bölünmesi için hazırlanmış olan ve MS-DOS ,Windows 98 işletim sisteminin tüm sürümlerinde yer alan yardımcı yazılımdır. Sabit diskin bölünmesi sonucu ,işletim sistemi tarafından farklı amaçlar için tanımlanacak genişletilmiş sürücüler oluşturur. C �den başlayarak sürücü harfi atar. A ve B harfi Floppy için ayrılmıştır. Yeni bir bölünme için mevcut bölümlerin FDISK ile silinmesi gerekir.

A: \ > enter la geçilir.

A: \ > FDISK yazıp enter yapılır. Ekrana gelen soruya E(evet) yanıtı verilir. Eğer iki disk varsa beş ,tek disk varsa dört seçenek vardır. Bunlardan 4. Seçenek bölüm bilgilerini gösterir. Yeni bir disk için

1.DOS bölümü veya mantıksal DOS sürücüsü oluştur enter seçeneğinden

1.birinci DOS bölümü oluştur.enter ,burada eğer diski bir parça istiyorsak Evet ,birkaç parçaya ayırmak istiyorsak Hayır seçeneği seçilir. Bir kaç bölüm için önce 1 seçeneği ile ilk bölüme istenilen kadar yer verilir.(ör=%50 yazılabilir.yarı yarıya bölmek isteniliyorsa) Sonra 2 ve 3 seçeneği ile de diğer bölümler oluşturulur.

Ayrılan bölümlerin kullanılabilmesi için mutlaka format atılması gerekir.

A:\ > format C: enter ekrandaki soruya E denir. Format işlemi başlamış olur.

Sürücü formatlanır. Format işlemi bittikten sonra Floppy diski içindeki boot disketi ile başlatır. Windows 98 CD �si CD-Rom içine yerleştirilir. Bilgisayarı �CD-Rom Desteğiyle Başlat� seçeneği seçilir.

CD takıldıktan sonra CD-Rom �u temsil eden D./E �ye geçilir.(harddiskin kaç parçaya bölündüğüne göre değişir.D veya E veya .....)

D:\> kur/C enter bu işlem yapıldığı zaman Windows kurulumu başlamış olur.

Kurulum anında yapılacak ilk işlem Scandisk ile sabit diski hatalara karşı kontrolden geçirmesidir. Sona erdikten sonra kur devam eder.

Windowsun kurulacağı klasör seçilir. �C:\Windows� seçeneği haricinde istenilen dizin seçilir. Karşımıza çıkan diğer sorular cevaplandırılır.

Windows güvenlik için boot disketi yaratmayı ister. Eğer böyle bir disket varsa �vazgeç� seçeneği ile kuruluma devam edilir.(eğer kendinize başlangıç disketi yapacaksanız mevcut disketi çikarıp kendi boş disketinizi takıp enterlayabilirsiniz)

Bundan sonra kurulumun bitmesine kalan süreyi tahmini olarak gösterir. Kurulum işlemi bittiğinde sistemi yeniden başlatmak gerekir. Bu nedenle Floppy de disket unutulmamalıdır.

Windows şimdi donanımlarımızı tanıma ve gerekli ayarların yapılması aşamasına gelir.

Bundan sonra lisans onaylamasına gelir. Lisanslı Windows CD �si üzerindeki yirmi beş karakterlik CD-Key yazılır. Devam edilir. Son olarak denetim masası \ bölgesel ayarlar saat ayarı yapılır.

Kurulum işlemi bitmiştir. Eğer bitmeye yakın Windows ansızın durursa PC �yi kapatıp güvenli kipte başlatabiliriz.

Sıra ses ,ekran ,tv ,... kartların çakışması varsa Driver CD �si CD-Rom �a takılır. Bilgisayarım / sağtuş � özellikler �Aygıt yöneticisi sekmesinden o aygıtın üzerindeyken �Sürücüyü güncelleştir� seçeneği seçilir. Böylece yeniden tanıtılmış olur.(bu kısımda biraz deneyimli olmak gereklidir.tanınmayan aygıtlar için driver cdlerini taktıktan sonra bilgisayarıma sağ tıklanır aygıt yöneticisi sekmesine girilir.burada görülmesi istenen parçanın yanında görülemediği için soru işareti vardır.burada soru işareti olan yazıya sağ tıklanır sürücü sekmesine gelinir sürücüyü güncelleştir denilerek cdniz içerisinden driverınızı buldurarak istediğiniz aygıtı manuel olarak tanıtmış olursunuz.bulamadığınız driver varsa Linki görüntüleyebilmek için <a href="%2$s"><strong>Üye</strong></a> olmanız gerekiyor. (Linki görüntüleyebilmek için <a href="%2$s"><strong>Üye</strong></a> olmanız gerekiyor.) adresinden temin edebilirsiniz.kullanıcı adı=drivers şifresi=all bu siteden diğer driverların ör=yazıcı vb sitelerine ulaşabilirsiniz.Şifre hepsinde aynı )

Sonunda Windows kurulmuş olur. Ekrana Windowsun hoşgeldiniz yazısı gelir.

dedeefendi
15-05-06, 00:50
Sabit diskini mümkün olan en düşük ücrete bölümlemek isteyenler için en iyi seçenek bir DOS uygulaması olan FDISK�dir. Ancak bu programı kullanmak için önce sabit diskiniz üzerinde bulunan tüm verileri bir CD-Rom veya bant sürücü üzerine kesinlikle yedeklemelisiniz. Fdisk varolan verileri uyarmadan siler. Eğer bilgisayarınızda herhangi bir işletim sistemi yüklü değilse Fdisk�i düşünmeden kullanabilirsiniz. Bilgisayarınızda kurulu bir Windows sistemi mevcutsa verileriniz kaybolabilir.Başlangıç disketimizi disket sürücümüze yerleştiriyoruz ve bilgisayarımızı çalıştırıyoruz. Biraz yükleme yapıldıktan sonra karşımıza gelecek olan mönüden "CD-ROM desteği olmadan başlat" seçeneğini işaretleyip "Enter" liyoruz.
Linki görüntüleyebilmek için <a href="%2$s"><strong>Üye</strong></a> olmanız gerekiyor.
Kısa bir süre sonra ekranda sadece "A:>" komut satırını göreceğiz."Fdisk" yazıp enter tuşuna basıyoruz.
Linki görüntüleyebilmek için <a href="%2$s"><strong>Üye</strong></a> olmanız gerekiyor.
Bu yazını kısaltılmışı şu : "Diskinizi FAT32 olarak formatalayacaksanız E tuşuna, FAT16 olarak formatlayacaksanız H tuşuna basınız.". Biz diskimizi FAT32 olarak formatlayacağız. FAT16 ile hem 2,1 Gb'dan daha büyük bölümleri desteklemez, hemde dosyaları FAT32'ye göre daha savurgan kullanır. Burayı "E" tuşuna basarak, ingilizce ise " Y " tuşuna basıyorsunuz ve Enter diyorsunuz.
Karşımıza bir menü daha çıkacak ... "1." seçeneği seçip bekliyoruz.Yani "DOS bölümü veya Mantıksal DOS Sürücüsü oluştur" seçeneğini.
Sürücü bütünlüğünün doğrulanması gösterge 100%'e vardığında bitecek.
Menüler birbiri ardına geliyor ekrandaki 3 seçenekten birini seçmek için yine "1" tuşuna basıyoruz.Bu da "Birinci DOS bölümü oluştur" seçeneğidir.
Bu komutun ardından ekrana gelen durum göstergesinde sürücü bütünlüğünün tamamlanmasını bekleyip bitiminde ;
elen "Kullanılabilecek en fazla alanı ayırmak ve bölümü etkin yapmak istiyor musunuz?" sorusuna "H" cevabını veriyoruz. Çünkü harddiskimizi birden fazla alana ayıracağız. C:, D: gibi. (Eğer tüm alanın C: sürücüsünde olmasını istiyorsak E tuşuna basıyoruz ve işimiz burada bitiyor.)
Sürücü bütünlüğünün tamamlanmasını bekleyip,
ayırmak istediğiniz alanın genişliğini verip Enter'e basıyoruz.Ben burada "%50 lik bir bölümleme seçtim. İsterseniz buraya MB cinsinden de bir rakam girebilirsiniz. %'lik birim girmeniz şart değil.
Böylece sabit diskimizin C: bölümünü oluşturmada ilk adımı atmış olduk.
Escape tuşuna basarak Fdisk ana menüsüne gelip 2'yi seçerek "C:" bölümünü "Etkin Bölüm" olarak atayacağız.
Şimdi karşımıza gelen mönüde "1" yazıp "Enter" tuşuna basın.
Evet. Sonunda C: bölümünü hazırladık.
Şimdi yine Escape tuşu ile ana mönüye dönüp 1. seçeneği olan "DOS bölümü veya mantıksal DOS sürücüsü oluştur" u seçiyoruz,
Şimdi açılan menüde de "Uzatılmış bölümü oluştur" yani 2. seçeneği seçerek HD'imizin D: bölümünü oluşturmak için Fdiske devam ediyoruz.
Burada ilk ayırdığınız bölümden sonra kalan kısmın boyutu 2. bölüm olarak oluşturulmak üzere "Default" olarak geldiğinden bize düşen "Enter" tuşuna basmaktır.
Uzatılmış disk bölümü de böylece yaratıldı.
Ama bölüm ismi tanımlamadan bu diskleri kullanamazsınız."Uzatılmış bölümü oluştur" devam etmek için Escape'e bastığımızda sürücü bütünlüğü doğrulanmaya başlayacak ve sonra,
Fdisk menüsü karşınıza mantıksal sürücüleri yaratabileceğiniz seçenekler ekranını görüntüleyecektir. Bu ikinci bölüm içerisinde birden çok sürücü yaratabiliriz (Yani E, F, G,... gibi). 2'den çok partisyon oluşturmak istiyorsak buraya tıklayın. Sabit diskimizi 2 partisyona bölmek istiyorsak size tavsiyem bu ekranda görünen "Default" olarak gelen (maksimum) boyutu kullanmanızdır.Bana 2 disk bölümü yeterli olduğundan ben tüm boyutu mantıksal sürücü olarak atıyorum.
Böylelikle sabit diskimizin D: bölümünüde oluşturmuş olduk
İşlem tamamlandığında bize önerilen yeniden başlatma önergesine uyarak PC'mizi yeniden başlatıyoruz.
Şimdi diskimizi kullanılabilir hale getirip biçimlendirmek için bölümlerimizin herbirini ayrı ayrı "Format"lıyoruz.
Şimdi işletim sisteminizi kurabilirsiniz.

tekel2000
17-05-06, 16:55
şimdi bunlara pek gereksinim duyumuyor ama acil durumlarda hala kullanıyorum

bilgiler için teşekürler

bahey608
17-05-06, 18:03
varyemez ve dedeefendi arkadaşların anlattıgı makale yalnızca windows 98 içinmi, xp si olanlar içinde geçerlimi merak ettim . xp içinde geçerliyse başka bir gözle tekrar okuyacagımda teşekkürler

varyemez
17-05-06, 23:52
Daha çok win 98 kurmak amaçlı bir anlatımdı fakat hdd biçimlendirme analamında windows xp de sorun yaşıyorsanız bu yöntemi kullanabilirsiniz..

Alemdar_34
23-05-06, 21:27
Güzel paylaşım,teşekkürler... :)

fetico
28-09-07, 16:31
hardiskimi fdisk yapmak istedim
fakat partisyon oluştur dediğim halde oluşturmuyor.yaptı gibi görünüyor fakat restart yaptığımda herşey yeniden başa dönüyor.tam bir kısır döngü sorun nedir bilen var mı acaba?scan disk yaptım sorun yok diyor.

erdalonal
28-09-07, 16:34
en son etkin bölüm ataman lazım yoksa açmaz

fetico
28-09-07, 16:44
hızlı cvp için tşk ederim öncelikle fakat etkin bölümde atıyorum.Hani diyor ya değişiklikerin kalıcı olması için yeniden başlatın.başlatıyorum tüm yaptıklarım gidiyor. hadi yeni baştan partisyon oluştur. Böle sürüyor.İçinde fdisk prog olan 3 ayrı disketle denedim sonuç aynı:(

erdalonal
28-09-07, 16:46
kardeşim tam olarak emin değilim ama sanırım belli bir boyutun üzerinde 30gb gibi fdisk olmuyordu bu işlemi bir xp cd si ile yapsana formatı hızlı seçme ama

fetico
28-09-07, 16:53
ok teşekkürler deniyeceğim.