Tüm Versiyonu Göster : Windows Xp ve Sata Harddisk
SATA'ya Yakın Bakış;
SATA ,Serial ATA nın kısaltmasıdır.SATA'ya şu sıra çoğu kullanıcının kullandığı ve CD-ROM,RW,DVD gibi disk okuyucuları bağlamak için daha uzun sürede kullanacağı sandığım Paralel ATA'nın evrim geçirmiş şeklidir.
SATA standardı daha ince ,ergonomik kabloların ve daha az iğne sayılarının kullanılmasına olanak veriyor.Ayrıca Paralel veri iletiminde hız sadece kısa mesafeli uzaklıklarda etkiliydi.Uzun mesafelerle veri iletimi gerçekleştiriliyor, ama hız önemli derecede düşüyordu. Bunun nedeni ise, bit sayılarının uzun mesafede rasgele hızlarda gitmesi ve bundan dolayı bir karmaşanın meydana gelmesiydi. Ayrıca, 40 veya 80 iğneli paralel kablolar kalın olduklarından dolayı, yeterince esnek bir yapıda değillerdi. Bu nedenle de, kasanın içindeki hava sirkülasyonunu da etkiliyorlardı.
SATA'nın pin sayısı da diğer bağlantıya göre daha düşük. Serial ATA için 6 ya da 8 damarlı bir kablo yeterli. Paralel kablolarda bu damar sayısı 40 idi, hatta Ultra ATA 66 ve 100'lerin çıkması ile birlikte damar sayısı da 80'e çıktı. Seri bağlantıda zaman gecikmesinin yaşanması mümkün değil. Çünkü seri bağlantıda, paralel bağlantının aksine sinyal iletimi tek bir kanaldan yapılıyor.
Linki görüntüleyebilmek için <a href="%2$s"><strong>Üye</strong></a> olmanız gerekiyor.
Sata ve paralel ata kabloları arasındaki farkı çok iyi gösteriyor..
Linki görüntüleyebilmek için <a href="%2$s"><strong>Üye</strong></a> olmanız gerekiyor.
Kablolarıyla birlikde sata harddiskin görünümü
Hantal EIDE kablolarını kullanmak istemeyen ve anakartında SATA özelliği bulunan kullanıcılar bir adaptör yardımı ile PATA sabit disklerine SATA veri kablosu takılabilirler.
-----vvvv----aaaa-----rrrr-----yyyy----eeee-----mmmm----eeee---zzzz--------
Şimdi de SATA diskleri Windows XP kuracağımız bilgisayarımıza nasıl tanıtacağımıza gelelim.Windows XP kurulumu yapıyoruz.Windows XP kurulumu hakkında bilgi için buraya tıklayın.Kurulum esnasında bu ekranla karşılaştığımızda "F6" 'ya basmalıyız.
"F6" 'ya bastığımızda birşey olmuyormuş gibi görünsede bir süre sonra karşımıza bu ekran gelecek.Biz de yeni bir aygıt eklemek için "S" tuşuna basacağız
Hemen ardından bizden anakartımızla beraber gelen sürücü disketini isteyecek.Disketiniz yoksa kurulumdan önce oluşturmanız gerekir.Büyük olasılıkla bu sürücüler anakartınızla gelen CD'dedir orda da yoksa anakartı üreten firmanın internet adresinden indirebilirsiniz.Disketimizi sürücüye yerleştirip "Enter" tuşuna basıyoruz
İşte disketten sürücü adı okundu ve onaylamamız için bize bir sorgu ekranı geldi."Enter" tuşuna basarak onay veriyoruz.
Yazının bu kısıma kadar olan kısmı bazı sitelerden karma ALINTIDIR.Serial ata paralel atanın geliştirilmiş halidir denilebilir.Saniyede 150 mb veri iletimiyle şimdiye kadar ki veri iletişimde ulaşılabilinecek en yüksek hıza ulaşılmıştır.Ama çok yeni bir teknoloji olduğu için eski işletim sistemlerinde serial ata harddisk kullanmak için birkaç ayar yapmak gereklidir ve eski anakartlar bu teknolojiye uyumlu olmadığı için serial ata harddiskleri desteklemezler bu nedenle eski bir ana karta sahipseniz bu teknolojiyi kullanamazsınız.Şimdi win 98 de sata için yapılacak ayarlara gelelim : .biostdan configure sekmesine gelelim ve serial ata ayarı enhanced modda ise bunu compatible şekline getirelim.Olay bu kadar basit diyebilirim.
Sata tenolojisi sadece harddiskler için değil cd room,rewriter ve dvd room gibi aygıtlarda da yüksek hızlara ulaşmak için kullanılır.Eğer sata destekleyen bir anakartınız varsa eski harddiskkinizle veda etme zamanınızın geldiğini size hatırlatmak isterim.En azından hıza önem veriyorsanız durum böyle.Umarım teknoloji daha da ilerler 500 mb hızda veri taşınabilecek zamanlara geliriz.
Edit by varyemez
"Şimdi win 98 de sata için yapılacak ayarlara gelelim : .biostdan configure sekmesine gelelim ve serial ata ayarı enhanced modda ise bunu compatible şekline getirelim.Olay bu kadar basit diyebilirim.
"
emeklerin için teşekkürler benim özel bir durum var şöleki
anakartı yeni almış olmamısa rağmen sürümleri de yepyeni olmasına rağmen ki yeni çıktı kart bisim bioas da böle bir yer yok..."enhanced modda ise bunu compatible " yani bu yok :( anakart abit k8n 3rd guru :(
Hdd de sorun olma ihtimali olabilir mi?Ayrıca win 98 için kullanıyorsanız bu tip bir problem olması mümkün.Win xp ile sorun yaşamamanız gerekir..
hdd temis. dün gece kullanıorduk hatta şimdi 98 kurduk
ama xp kurarken kuruluma başlıor disketi falan istiyor sonrasında işlemler devam edior xp kurulumuna başlanacağı sırada hata veriyor...hdd algılanamadı bağlı olduğunu kontrol edin odur budur şudur... bisçözemedik çıldırma haddesindeyiz evcek :)
hdd temis. dün gece kullanıorduk hatta şimdi 98 kurduk
ama xp kurarken kuruluma başlıor disketi falan istiyor sonrasında işlemler devam edior xp kurulumuna başlanacağı sırada hata veriyor...hdd algılanamadı bağlı olduğunu kontrol edin odur budur şudur... bisçözemedik çıldırma haddesindeyiz evcek :)
Bu konuda biraz araştırayım kurulması gerek bu standart şekilde ama tuhaf.Nedenini öğrenince haber veririm..
ok thnx dostum... bis kafayı sıyırdık bi noktadan sonra düşünemiorsun zaten.. samsung combo da bosuldu hayırdır inşallah :(
Freeman sata kablosu varsa başka sata kablosu kullan ve xp kurulumu esnasında istediği disket i yeniden oluştur bu sorunu bizde çok yaşıyoruz birde en önemlisi sata hdd ye gelen power kablosunu power suply nin başka bi ucu ile değiştir ve iyice sağlamla sana sağlam gözükse bile genede temas etmediği durumlar çok oluyor ben bu sorunla çok karşılaşıyorum çözümü bu önce hdd ni setuptan göreceksin tamamiyle kablodan kaynaklanıyor dediğimi yaparsan sorunun çözüme kavuşur haber verirsen sevinirim
Saygılar...
ilgin için teşekkürler... yoğundum bir zamandır bakamadım foruma dolayısı ile mesajını göremedim... biz bu olay oldukdan sonra kabloları değiştirmek yoluyla
(seninde söylediğin gibi) çözdük olayı ama benim hala anlamadığım kurluma başlayıp kurulumun ortasında iken birden hdd görmemesi idi o hala ???? ilginçtir kabloda bir problem yok ama değiştirince faydası oldu şimdi rahat... pc hakkaten ilginç yaf.. ;) ilgin için tekrar teşekkürler...
ilgin için teşekkürler... yoğundum bir zamandır bakamadım foruma dolayısı ile mesajını göremedim... biz bu olay oldukdan sonra kabloları değiştirmek yoluyla
(seninde söylediğin gibi) çözdük olayı ama benim hala anlamadığım kurluma başlayıp kurulumun ortasında iken birden hdd görmemesi idi o hala ???? ilginçtir kabloda bir problem yok ama değiştirince faydası oldu şimdi rahat... pc hakkaten ilginç yaf.. ;) ilgin için tekrar teşekkürler...
Aslında board kitapcığında gerekli yardımı alman lazım.. sorunu haletmen güzel;)
"SATA kopyalanamıyor: Disket sürücüsünde Kimlik adres imi bulunamadı." anakart cd sinden ve internetten indirdigim SATA dosyasini disket sürücüsüne bir türlü kaydedemiyor.yukarıdaki hatayi veriyor.Tek tek dosyaları yada lazım olabilecekleri kaydetmeye calisiyorum kopyalanmıyor.Onlarca disket denedim olmadi hatta mail ile kendi mailime gönderip oradan diskete kaydetmeyi denedim olmadi.Diskete kaydedemediğim için de tanıtamadım.Fikri olan var mi?tesekkurler
Mutlaka anakartına ait sata disketi bulman lazım aksi taktirde hdd yi bilgisayara tanıtamazsın.Anakart markası ne belki arkadaşlar yardımcı olabilirler...
saygılar...
Asus P4V8X-X Motherboard VIA VT8237 chipset...cok acil lazim ve ilginize cook tesekkurler bekliyorum:)
ilginize tesekkurler baska bir yerden anakart cd si buldum ve yaptim...sagolun
eywallah üstadım çok yararlı bilgiler...çok teşekkür ederim
tesekkur ederim..saygilar
PcTeknikZone