PDA

Tüm Versiyonu Göster : organize işler

cadı
26-12-05, 17:50
Linki görüntüleyebilmek için <a href="%2$s"><strong>Üye</strong></a> olmanız gerekiyor. (Linki görüntüleyebilmek için <a href="%2$s"><strong>Üye</strong></a> olmanız gerekiyor.)

Organize İşler

vizyon=23 Aralık 2005

yönetmen=Yılmaz Erdoğan

oyuncular=Yılmaz Erdoğan
Tolga Çevik
Demet Akbağ
cem yılmaz

tür=Aksiyon - Komedi

yapım=Türkiye 2005

Bazısı araklama der bazısı yürütme, aşırma ,çalma, her ne hal ise "Organize İşler" araklayanlarla araklananların hikayesidir.
Kimin kimi kurtardığının, kimin kimden arakladığının tam belli olmadığı dünya şahanesi İstanbul'da tüm işler organizedir ve organize her zaman işler.

Hal böyle olunca koskoca Süpermen bile İstanbul'a gelince hayatının dayağını yer!

Dara düştüğünüzde sizi birileri kurtarabilir.

Asıl sorun o birilerinden bizi kim kurtaracak?

gokhandnzl
26-12-05, 20:33
"Organize İşler"
Başrolünde İstanbul olan film
"Vizontele" ve "Vizontele Tuuba" ile tiyatro sahnelerinden beyazperdeye, senarist, oyuncu ve yönetmen olarak transfer olan Yılmaz Erdoğan, "Organize İşler"de sinemasını İstanbul'a taşıyor. Hatırlayacağınız gibi, yönetmen ilk iki filminde çocukluk yıllarının geçtiği Hakkari'yi mekân tutmuş ve kişisel anılarından yola çıkarak, nostalji duygusunun ağırlıkta olduğu, dönemin sosyal ve politik olaylarına da göndermesi olan hikâyelerle karşımıza çıkmıştı. "Organize İşler"de mekânla birlikte sinema dünyası da değişiyor Erdoğan'ın. Yine odakta komedi var tabii ki, ama bugüne ve metropole taşınan hikâye görece daha acımasız kuralların hakim olduğu bir dünyaya sokuyor bizi. Zaten filmin tanıtımlarında da en çok altı çizilen nokta, İstanbul şehrinin filmde taşıdığı ağırlık. Hatta şöyle deniyor:

"Bu filmin başrolünde dünyanın en büyük starı İstanbul şehri oynadı..."
Linki görüntüleyebilmek için <a href="%2$s"><strong>Üye</strong></a> olmanız gerekiyor.

Filmde İstanbul'un öneminin altını çizmek için, hava çekimlerine ağırlık vermeyi tercih etmişler. Teknik ekip, helikopter çekimleriyle elde edilen görüntülerle İstanbul'un görmediğimiz bambaşka bir yüzünü göstermeyi amaçlamışlar. Daha önce Ömer Vargı'nın yönettiği İnşaat ve Fatih Akın'ın "İstanbul Hatırası: Köprüyü Geçmek" gibi filmlerde de havadan yapılan çekimlerle karşılaşmıştık. "Organize İşler"in farklılığı, hem helikopter çekimleri gece de yapılan ilk film olması, hem de hava çekimler için, Hollywood'da da kullanılan 'Super Gyron FS' kamera stabilizasyon sisteminin kullanılması. Ancak bu çekimlere bu denli ağırlık verilmiş olmasının, filmin anlatımını baltaladığını düşünenler de yok değil. Çünkü Erdoğan, kurguda neredeyse yapılan tüm hava çekimlerini kullanmış, bu sahneleri kesmeye kıyamamış. Filmin hikâyesine doğrudan katkı yapmayan bu sahneler, anlatımın kesintiye uğramasına yol açıyor.
Linki görüntüleyebilmek için <a href="%2$s"><strong>Üye</strong></a> olmanız gerekiyor.

Senaryoyu yaklaşık 1.5 yıllık bir sürede yazan Erdoğan, bu süreçte tam 7 kez senaryoyu değiştirmiş ve hatta çekimler sırasında da değiştirmeye devam etmiş. Hikâyenin oluşumu konusunda şunları söylüyor yönetmen: "Daha önce yazdığım bir hikâyeydi, ancak bugün güncelleşti. Yeraltı ve suç dünyasıyla ilgili bir hikâye kurmuştuk. İstanbul suç şehrine dönüşmeye başladı. 'Şehri bu durumdan yerli bir süpermen gelse kurtarabilir mi?' diye düşündük." Filmin tanıtım faaliyetleri konusunu gizleyerek yapıldığı için biz de buna saygı gösterip filmin hikâyesine çok girmek yerine, başta Yılmaz Erdoğan olmak üzere, filme emeği geçenlerin "Organize İşler"le ilgili söylediklerine kulak vermenin daha doğru olacağını düşündük...

"Organize İşler" için ne dediler?

Yılmaz Erdoğan: "Bir kurtarıcı hikâyesi 'Organize İşler'. Kimin kimi kurtardığının belli olmadığı, Süpermen'in de, en büyük kurtarıcı olarak maymuna döndüğü bir hikâyedir bu film. Çünkü ben öyle düşünüyorum ki, İstanbul'a şu anda Süpermen gelse onu doğduğuna pişman ederiz. Ediyorlar da aslında bir anlamda filmde. Kurtarıcılık ilişkisi çok hastalıklı bir ilişkidir, kurtarıcı açısından da kurtarılan açısından da... Çünkü herkes aynı zamanda hem kurtarılan hem kurtaran pozisyonunda, siyasi olarak böyle, hayatta böyle... Hukukun işlemediği yerde, herkes birisi bizi kurtarsın istiyor, ama sonra bizi o kurtarandan kim kurtaracak meselesi daha önemli bir sorun oluyor. Filmde Demet Akbağ'ın oynadığı karakter bir fizik profesörü. Bir ders sahnesinde görelilik yasasının çok genel bir tarifini yaptım filmin yemel cümlelerinden birisini oluştursun diye. Einstein'ın görelilik yasasını herkes çok ciddiye almalıdır. Şunu bulmuş adam; her şey sizin durduğunuz yere göre değişir. Nereden baktığınıza göre bütün hikâye değişir, dolayısıyla herkes haklıdır. Aynı anda birden fazla doğru olabilir, ya da her ikisi yanlış olabilir. "Organize İşler" suç meselesine, hırsızlık meselesine böyle bakar. 'Nereden bakıyorsunuz? Suç işlemeden hak elde etmek mümkün müdür? Ya da suç işleyerek hak elde ederseniz o hak mıdır?' gibi sorular soran bir film, ama çok basit bir hikâyesi var." (Sinema dergisinin Aralık 2005 sayısında yayınlanan söyleşiden...)

Tolga Çevik: "Çok enteresan, İstanbul'da geçen bir hikâye. Ben çok zavallı bir komedyeni oynuyorum. Güldürmeyi başaramayan bir insan. O yüzden kendine Süpermen yakıştırması yapmış, bari Süpermen olayım da insanları korkutayım diye. Enteresan bir biçimde bir kızla yolu kesişiyor ve kıza aşık oluyor. Yaptığı yanlış şeylerden dolayı da bir anda mafyaya bulaşıyor." (Film + dergisinin Aralık 2005 sayısında yayınlanan söyleşiden...)

Demet Akbağ: "Biraz İstanbul filmi 'Organize İşler'. İstanbul\'un genel haline şöyle tepeden bakıyoruz 2.5 saat boyunca. Kimler neler yaşıyor. Kapkaççısı, araba hırsızı, üniversitede hocalık yapan profesörü, iş arayan genç kızı, yırtmaya çalışan komedyeni neler yapıyorlar..."(Radikal gazetesinde 21 Aralık 2005'te yayınlanan söyleşiden...)

Organize İşler'in yapımından notlar:

Çekimler toplam 26 mekânda, 7,5 haftada tamamlandı.

İç mekân sahnelerinin tamamı Ata Platoları'nda kurulan dekorlarda çekilirken, bu sahnelere, İstanbul sokaklarında gerçekleştirilen çekimler eşlik etti. Filmin en hareketli sahneleri, Cihangir sokakları ve Sarayburnu sahilinde çekildi.

Filmin en heyecanlı çekim maceralarından biri de otomobil takip sahnelerinin çekimleriydi. Bu sahneler Kemerburgaz yolunda gerçekleştirildi.
Filmin İstanbul görüntüleri için, dünyanın en gelişmiş hava çekim sistemlerinden biri olan Super Gyron FS kamera stabilizasyon sistemi Fransa'dan getirildi. Super Gyron FS kamera stabilizasyon sistemini kurmak için 2 kişilik bir ekip ve ekibin başında da "X Men-3", "The Da Vinci Code", "Chocolat" gibi filmlerde de pilot kameraman olarak görev yapmış olan Frederic North da Türkiye'ye geldi. Fransız ekiple birlikte, "Organize İşler"in görüntü yönetmeni Uğur İçbak ile post prodüksiyon supervisörü Taner Baltacı yönetimindeki 10 kişilik ekip, 2 gün boyunca İstanbul'un gece ve gündüz havadan çekimlerini gerçekleştirdi.

Film, Türkiye'de 20 yıl aradan sonra 2.35:1 formatta çekilen ilk Türk filmi. Yani, Hollywood filmlerinde kullanılan, geniş ekran formatı kullanıldı filmde.

"Organize İşler" filminde 70'i profesyonel oyuncu 1700 kişi rol aldı. Filmin kamera arkasında da 150 kişi çalıştı.

(sinema.com)

NIGHTMARE
26-12-05, 20:56
Güzel filme benziyor payşalım we bilgi için teşekkürler ikinizede

gokhandnzl
26-12-05, 21:47
güzel kelimesi hafif kalır dostum süper bi film ya yarıldım gülmekten :D

cadı
27-12-05, 00:44
cem yılmaz ve yılmaz erdoğan warsa zaten olay bitmiştir arkadaşlar

BuTTeRflY
27-12-05, 17:27
ben hiç beğenmedim.. werdiği msjlar berbat.. aşırı basit buldumm.. insanları kötüye itior..

cadı
27-12-05, 17:34
bencede çok güsel bi film.çok eğlendim

Maximus
28-12-05, 21:35
cem yılmaz ve yılmaz erdoğan warsa zaten olay bitmiştir arkadaşlar
sakın büyük umutla "çok güleceğim nihohahaha!!" diye gitmeyin hayal kırıklığına uğrarsınız.
Bakınız :
ben hiç beğenmedim.. werdiği msjlar berbat.. aşırı basit buldumm.. insanları kötüye itior..

film bence müthiş bir istanbul ziyafeti...süpermen:) ise hakkaten süper!! barda sahnede yaptığı komplimanı ben bile yapamam ;)

Deniz.
31-12-05, 02:07
Sıradan bir filmdi bence. :(

fatal1ty
31-12-05, 19:10
bence çok güzel bi film iki gün sonra yine gitcem herkese tavsiyem gidin pişman olmazsınız

duranduran
26-01-06, 01:59
çok kötü bi filmdi bence bu filmi izlerken sinemada uyudum ya bu kadar mı olur filmde eğlendiğim tek yer sonuna doğru cem yılmazın olduğu bi beş on dakikalık yer onun haricinde çok kötüydü. bence yani...