PDA

Tüm Versiyonu Göster : Ağ kurulumu 1

varyemez
24-01-05, 20:15
İki bilgisayar arasında ağ kurmak için

Utp kablolu ağ bağlantısı(en kolay ağ kurulumu bu şekilde)

Öncelikle Ethernet kartlarını tanıtmak zorundasın bu bağlantı şeklinde bütün pcler ağ üzerinde eşit haklara sahip oluyor.Diğer bilgisayarlardaki dosyalara ve internet üzerinden dosyalara rahatlıkla ulaşılabiliyor.bağlantı için her iki pc de 100basetx lik Ethernet katı bulunması gerekiyor.Ağ kurulumuna başlamadan bu kartları bilgisayarlara monte etmelisin.Nasıl monte edeceğini biliyorsun sanırım.(anakartın üzerindeki pcı yuvalardan birine yerleştirebilirsin).

KABLOLAMAK için

Utp tipi bağlantıda düz ve çapraz bağlantı yapabilirsin.Bir önceki aşamada kartları pclere tanıtmıştık.Tanıtmada sorun olursa yine msj atabilirsin yardımcı olurum.Bu ağ için 5.tip utp kabloları kullanılıyor.Bu kablolrın içerisinde 8 adet farklı renklerde kablolar bulunmaktadır.Normal telefon kabloları işini görmez.Bu kabloya toplama bilgisayar satan dükkanlardan sahip olabilirsin.İki bilgisayar arasındaki ağ için utp kablosunu çapraz bağlamalısın kablonun bir ucu 12345678 diğer ucu ise 36145278 kombinasyonu biçiminde olmalıdır.Daha fazla pc bağlamak için hub demiştim ya bazı adsl modemler de bu aygıtın yaptığı işlevi yapabiliyor.

DONANIM bileşenlerini sisteme tanıtmak:

Montaj tamamlandıktan ve kartlar tanıtıldıktan sonra bilgisayarında Başlat/Ayarlar/Denetim Masası sekmelerine gir ve ağ simgesi üzerinden ağ kontrol paneline gel.Burada öncelikle çalışma grubunu belirleyeceksin.Her iki pc de aynı çalışma grubunda bulunmalı:Diğer işlem ise dosya ve yazıcı paylaşımını etkin hale getirmek.Diğer pc nin tanıması için bu iki işlem mutlaka yapılmalı.Kişisel ağ kurulduktan sonra herhangi bir dosyayı farenin sağ tuşuna basarak paylaşıma açabilirsin.Bazı internet paylaşım yazıları,kurulumu zor olan TCP//IP protokolünü gerektirir.Aldığınız herhangi bir yazılımın TCP//IP üzerinde nasıl kurulacağı hakkında farklı talimatlara gereksinim duyabilirsiniz.Örneğin win98 için TCP//Ip ayarını yapmak için Ağ kontrol panelini açmalısınız ve buradan TCP//IP üzerine tıkladıktan sonra özellikler e girmelisiniz.Burada kendinize bir ıp belirlemelisiniz.Ör:192.168.1.5 Ip adresi gibi Son kısım 1 ila 254 arasında bir rakam olmalıdır.Her iki pc nin ıp adresi farklı olmalıdır.Ayrıca alt ağ maskeleri her iki pc için aynı olması gerekiyor.İki pc arasında oyun oynayabilmek için yine burada(ağ kontrol paneli) IP/spx ve Netbeuı gibi protokoller eklenmelidir.

SİSTEMİ PAYLAŞIMA AÇMA; iki pc arasında dosya paylaşımı

Pc ler yeniden başladığında son adım olarak paylaştırmak istediğiniz kaynakları seçmelisiniz.Bunu Windows gezgininden yapabilirsiniz.Bir sürücü,dizin veya yazıcı üzerinde sağ tıklayarak paylaşım seçeneğine girin.Paylaşım adı seçeneğinden paylaşılan cihazın adını belirtebilirsiniz.Sonra erişim türü seçeneğinden amaca göre tam paylaşıma da açabilirsiniz.

İNTERNET BAĞLANTI PAYLAŞIMI için;

Denetim masasından program ekle/kaldır da Windows kur sekmesine geliniz.Buradan internet araçlarına iki kere tıklayın ve ağ için gerekli internet bağlantı paylaşım sihirbazını kullanın.Kurulum sonrasında sistem,diğer makine için bir disket yüklemenizi isteyecek.Bu yüzden boş bir disketi hazırda bulundurun.Bu işlemler bittikten sonra diğer makineye geçin ve disketi takın,sonra kurulumu çalıştırın.En son yapmanız gereken ise internet bağlantı sihirbazını çalıştırmak.İnternete lan üzerinden bağlanmak istiyorum seçeneğine tıkladığınızda ,Proxy ayarlarına geçebilirsiniz.Proxy ayarlarında ana makinenizin Ip numarasını girmeniz gerekiyor.tüm bunlardan sonra pc niz internet paylaşımına hazır hale gelecek.

Kaynakolarak chip dergisini kullandım ve bazı kısımları daha anlaşılır hale getirdim.Baz olarak window 98 i aldım ama xp için de benzeri önergeleri uygulayabilirsiniz…

MaDe by varyemez

eternet
11-05-06, 16:31
sağoll paylaşım içinşç7

12345t67
20-05-06, 17:51
umarum bilmeyen arkadaşların işine yaramıştır...

SeaBird
21-08-06, 16:58
Acaba Adsl ve wireless hakkında bilgi verebilirmisin?

varyemez
21-08-06, 17:01
Acaba Adsl ve wireless hakkında bilgi verebilirmisin?

Forumda aratırsanız bir çok bilgi bulabilirsiniz ;)

freemce
24-09-06, 02:44
bana renk olarak kablolamıyı gonderebilirmisiniz düz ve capraz olarak hep karıstırıyorumda şimdiden teşekkürler

varyemez
24-09-06, 04:15
bana renk olarak kablolamıyı gonderebilirmisiniz düz ve capraz olarak hep karıstırıyorumda şimdiden teşekkürler

Verilen nomara koordinsayonu zaten standarttır aldığınız kablonun bir ucu normail diğer ucu verdiğim algoritmada olacak bunu zaten belirtirseniz satıcı size yardımcı olacaktır..

dominik
25-09-06, 00:57
Turuncu beyaz
turuncu
yeşil beyaz
mavi
mavi beyaz
yeşil
kahverengi beyaz
kahverengi

freemce
25-09-06, 03:14