PDA

Tüm Versiyonu Göster : Gaia

dapHne
01-10-05, 00:17
Ge de denir. Yer'in ana tanrıçası. Hesiodos'a göre Khaos'tan daha sonra doğmuştur. Göğü, dağları ve denizi doğurduktan sonra gök tanrısı Uranos tarafından döllenerek Okeanos'u, kurnaz Kronos ile birlikte Kronos soyunu, Kyklopsları ve yüz kollu devleri dünyayay getirir. Uranos bunları güçlerinden ve korkunç görünüşlerinden dolayı hemen yerin derinliklerine hapsettiğinden, Gaia bunun intikamını almayı tasarlar ve Kronos'u babası aşk isteği ile yanına yaklaştığında, orağa benzer bir gereçle Uranos'un cinsel organını kesmeye kışkırtır. Kronos kendisinden isteneni yapar ve Gaia ölen Uranos'un kanından Gigantlar'ı, Erinysleri ve ağaç Nympheler'ini yaratır. (Hesiodos Theogonia 116-187). Gaia Pontos ile birleşerek Nereus, Phorkys, Keto ve "göğsünde demirden kalbiylen Eurybie" (Theogonia 116-187). Zeus Kronos ile Titanları tahtından edince Gaia bunlara yardım etmesi için korkunç Typhoeus'u gönderir.; Zeus'un çevresinde toplanan Tanrılar ancak zorlu bir savaştan sonra onu yenebilirler. Bu durumda toprak Ana yeni duruma boyun eğer ve hakimiyeti Zeus'a bırakmayı önerir. (Theogonia 820-855). Hesiodos'un Theogonia'sında tanrıların mücadeleleri hakkında anlattıkları yer yer oldukça eski ve özgün olup olasılıkla, izlerinin Akdeniz havzasında bir yerde görülebildiği ""ana tanrıça" kültü ile Zeus'un temsil ettiği Ataerkil güç arasında çekişme ve kavgaları yansıtır.

karaca
01-10-05, 04:42
:eek: :eek: :eek: hayret walla...

xmavix
01-10-05, 13:05
ya eskiden ne kadar garip şeyler yaşanmış böle şimdi çok az kalıntıları var keşke bende onlardan biri olsaydım... :)

dapHne
01-10-05, 19:19
keşke bende onlardan biri olsaydım...

heheh :) bende keşke 18.yy da ingilterede olsaydım derim :p enteresan kıyafetleri hep dikkatimi çekti